Hockeylegendaren Tommy Söderström riktar skarp kritik mot "Mästarnas Mästare". Foto: SVTHockeylegendaren Tommy Söderström riktar skarp kritik mot "Mästarnas Mästare". Foto: SVT
Hockeylegendaren Tommy Söderström riktar skarp kritik mot "Mästarnas Mästare".  Foto: SVT
Counter Strike-spelaren Emil "HeatoN" Christensen blir en av deltagarna i årets "Mästarnas mästare". Foto: Jari Kantola / STELLA PICTURESCounter Strike-spelaren Emil "HeatoN" Christensen blir en av deltagarna i årets "Mästarnas mästare". Foto: Jari Kantola / STELLA PICTURES
Counter Strike-spelaren Emil "HeatoN" Christensen blir en av deltagarna i årets "Mästarnas mästare". Foto: Jari Kantola / STELLA PICTURES
Programledaren Micke Leijnegard. Foto: Sven LindwallProgramledaren Micke Leijnegard. Foto: Sven Lindwall
Programledaren Micke Leijnegard. Foto: Sven Lindwall

Kritik mot Mästarnas Mästare: "Ett skämt"

Publicerad

Counter Strike-spelaren Emil "HeatoN" Christensen blir en av deltagarna i årets "Mästarnas mästare".

Det uppskattar inte hockeylegendaren Tommy Söderström, som kommer att bojkotta programmet i tv-soffan den här säsongen.

– För mig är det spel, det är ingen sport. Vad är nästa grej? Yatzy? Backgammon?

Det var när skidåkaren Jon Olsson åkte på en skada som Emil "HeatoN" Christensen fick en plats i den kommande säsongen av "Mästarnas mästare". Christensen är en av svensk e-sports mest meriterade spelare någonsin och blir den förste professionelle gamern som deltar i SVT-programmet.

Men det borde han inte få göra, menar Tommy Söderström. Den forne stormålvakten menar att Counter-Strike-spelare inte hör hemma i programformatet.

"Datorspel är för barn"

– För mig är det spel, det är ingen sport. Vad är nästa grej? Yatzy? Backgammon?

– Det är ett skämt. Jag kan inte ett skit om datorspel, men Counter-Strike är väl bara en gren? Vad blir nästa grej? World of Warcraft? Mitt förslag är att de ska ha en egen genre.

Var går gränsen då? Pistolskyttar ser inte ut som "vanliga" idrottsmän...

– Det handlar inte om hur man ser ut. Det spelar ingen roll om man är vältränad eller inte. För mig är datorspel ett spel. Det är vad barn spelar. En som är tio kan vara lika bra som en som är 25. Det funkar ju inte i fotboll.

"Kan inte hålla tyst längre"

Söderström framförde sin skepsis om Christensen redan när han själv var med i Mästarnas mästare.

– Han var på tapeten då. Då var det ett jäkla rabalder. Datavärlden var ganska sur på mig då, och då hade jag ändå hållit igen. Nu tänkte jag att jag inte kan hålla tyst längre. Jag mejlade Anders Wistbacka (projektledare på SVT, reds. anm.) om att det var aktuellt. Då skrev jag: "Ärligt talat, är det här ett skämt?".

Du är inte orolig för att datorspelarna ska bli arga på dig igen?

– Nä, faktiskt inte. Det spelar ingen roll. Alla får ha en åsikt. Jag tror att många tycker exakt som jag, men att de inte vågar säga det. Jag ska sms:a Micke Leijnegard om det också. Men han kan väl inte säga nåt.

– Jag hade övervägt att säga nej om jag hade fått inbjudan att vara med i samma säsong som han. Och det handlar inte om att jag ser ner på datorspel, men för mig är det att jämföra äpplen med päron. Då kan ju Hitta Nemo-fisken tävla med Rolf Lassgård på Guldbaggegalan.

– Jag kommer inte kolla på "Mästarnas mästare" i år. Men de kommer säkert att få många tittare på det.

"Sport som andra sporter"

Wistbacka föregick kontroversen redan i går, när Christensen presenterades som deltagare.

– Det är en sport som andra sporter, svårare än så är det inte, sa Wistbacka då.

– Det kommer bli diskussioner om det, men jag tycker inte att Mästarnas mästare ska döma vad som är en sport eller inte. Vi ska vara med i vår samtid, det svenskarna tycker är en sport tycker vi att är en sport.

Men för Söderström är Counter-Strike inte som andra sporter.

– Du kan lika gärna sitta i "Tjotahejti" och spela. Du behöver inte vara fysiskt närvarande. Så kan inte en diskuskastare göra.

Det är ju alltid en diskussion kring vad som är sport. Är dart en sport? Är schack en sport?

– Det tycker jag inte heller, att schack är en sport. Då kan vi ha poker nästa gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag