Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot klassisk jullåt – vill censurera textrad

The Pogues-sångaren Shane MacGowan. Foto: ROBERT E KLEIN / AP RBKLN ROBERT E KLEIN
Kritiska röster höjs mot bandets klassiska jullåt ”The Fairytale of New York”. Foto: BRENT N. CLARKE / AP TT NYHETSBYRÅN

”Fairytale of New York” är en av världens mest klassiska jullåtar.

Efter en artikel i en brittisk tidning höjs nu allt fler röster som kräver att en textrad i låten ska censureras, rapporterar Daily Mirror. 

Tidigare i december radiostationen Star 102 i amerikanska Ohio i Cleveland att de stoppar den klassiska jullåten ”Baby it's cold outside”. 

Anledningen var att den inte ansågs lämplig efter höstens metoo-rörelse.

– Den utmanade verkligen gränsen för samtycke, sade Sondra Miller, chef på ett våldtäktscenter i Cleveland till BBC. 

Kritik mot jullåten ”Fairytale of New York”

Nu riktas kritik mot en annan jullåt – nämligen The Pogues hitlåt ”Fairytale of New York”. I en artikel i en brittisk skoltidning kräver Tom Haynes att textraden ”you cheap lousy faggot” plockas bort. 

Ordet faggot är en äldre och nedsättande benämning på en homosexuell man. Studenten ifrågasätter också varför låten får vara kvar på Youtube eftersom ”varken The Pogues eller sångaren Kirsty McColl är homosexuella”, skriver Daily Mirror. Han vänder sig främst till heterosexuella människor som sjunger textraden när låten spelas på uteställen. 

”Bara när du tar ett steg tillbaka så ser du att något är konstigt med den bilden 2018”, skriver Tom Haynes enligt The Independent. 

Efter artikeln har fler gått ut och sagt att låten bör redigeras och att textraden censureras. 

”Ville att den censureras”

– Den här debatten kommer igen hela tiden. Jag frågade två homosexuella i mitt team om hur de känner, eftersom faggot är deras n-ord. Om människor vill nedsvärta homosexuella människor så är detta deras mäktigaste vapen. En ville att den ska censureras, en vill att den inte spelas överhuvudtaget. Ingen av dem gillar det, säger den DJ:n Eoghan McDermott till en irländsk radiokanal enligt Daily Mirror. 

Sedan tidigare har BBC och MTV censurerat just den textraden, skriver The Independent. 

Daily Mirror skriver att artikeln har lett till stor debatt på sociala medier där flera personer ryckt ut till låtens försvar. 

Många anser att ordet faggot i sammanhanget syftar på ett äldre uttryck för en lat person, och alltså inte den nedsättande termen för homosexuella. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.