Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot influencers efter födelsedagsfest

Bianca Ingrosso om hatet: "Rikta era vidriga ord någon annanstans"
Foto: Alice Stenlöf / Instagram
Foto: Lovisa Worge / Instagram

Flera influencers kritiseras för att ha deltagit i ett födelsedagsfirande på restaurangen Hallwylska i centrala Stockholm på lördagen.

På Instagram publicerades videos och bilder från firandet. 

”Jag har verkligen tagit åt mig av all kritik”, skriver influencern Lovisa Worge på Instagram.

På lördagen firade Lovisa Worge, 24, sin födelsedag med ett flertal andra influencers, däribland Alice Stenlöf, 24, och Josefine Caarle, 25, på Restaurang Hallwylska på Hallwylska palatset i Stockholm.

Under kvällen publicerades videor och bilder från firandet på Instagram. Bland annat en video där sällskapet, som är utspritt vid olika bord, syns stå upp och dansa, något Bloggbevakning var först med att uppmärksamma. 

Videon, som publicerades av Lovisa Worge, togs sedan bort. Även flertalet bilder som publicerades under kvällen har tagits bort.

Deltagarna på firandet har nu fått kritik för att ha festat under rådande pandemi. På Instagram menar flera att det är ”respektlöst” och ”ett hån mot sjukvården”.

”Bad alla återgå till sina platser”

Även restaurangen har fått kritik. I kommentarsfältet på Instagram ifrågasätter flera varför de tillät festen.

På Instagram skriver Hallwylska i kommentarerna att de inte anordnade en födelsedagsfest utan att de hade tagit emot en middagsbokning:

”Vi tog emot en vanlig middagsbokning. Ett större sällskap uppdelat på ett antal bord.”

Vidare skriver restaurangen att de bad gästerna gå tillbaka till sina platser när de började dansa:

”Under sittningen så ställde sig det uppdelade sällskapet upp, vilket vi snabbt stoppade och bad alla återgå till sina platser. Vi har inte anordnat en födelsedagsfest.”

Nya lagen: Verksamheter kan stängas

Den 10 januari började den tillfälliga pandemilagen att gälla. Lagen innebär att vissa verksamheter som inte omfattas av annan smittskyddslagstifning kan stängas eller begränsas, till exempel kollektivtrafik och butiker.

Med hjälp av pandemilagen fattade regeringen beslut om att inte fler än åtta personer får samlas vid en privat sammankomst som hålls i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut.

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter får endast fyra personer sitta tillsammans vid ett bord på restaurang. Är sällskapet fler än fyra måste de delas upp vid olika bord.

”Tagit åt mig av all kritik”

På söndagseftermiddagen delade Lovisa Worge en bild på sin Instagram story där hon menade att hon tagit till sig av kritiken och att hon framöver kommer ta mer ansvar.

”Jag vill säga att jag efter i går har fått mig en rejäl tankeställare och jag har verkligen tagit åt mig av all kritik. Jag förstår att detta beteende är ignorant och oansvarigt, samt att det är försent då gårdagen redan har hänt. Men jag kommer verkligen ta åt mig och ta lärdom av detta. Nu och framåt kommer jag ta ett helt annat ansvar och tänka mycket mer ansvarsfullt”, skriver Lovisa Worge på Instagram.

Expressen har sökt Lovisa Worge, Alice Stenlöf och Josefine Caarle.

Nya pandemilagen: Det här gäller nu

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.