Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Disneys Snövit-tåg – för kyssen utan samtycke

Disney+ ökade antalet prenumeranter mer än väntat i Q4 – DiTV:s ”Börsmorgon” om hur det har gått för de amerikanska tech-bolagen
30 april öppnade attraktionen ”Snow White” upp på Disneyland i Anaheim i Kalifornien.
Foto: ROBERT GAUTHIER/LOS ANGELES TIME / ROBERT GAUTHIER/LOS ANGELES TIME SHUTTERSTOCK
Attraktionen bygger på Disneyfilmen om ”Snövit och de sju dvärgarna” från 1937. I filmen tror dvärgarna att Snövit är död och lägger henne i en kista gjord av glas. En prins hittar henne och ger henne en kyss som bryter förbannelsen. Snövit vaknar och lever sedan lyckligt tillsammans med prinsen i resten av sina dagar.
Foto: WALT DISNEY PICTURES
Foto: RYAN WENDLER / RYAN WENDLER DISNEY/HANDOUT

Disneyland i Kalifornien öppnades igen på fredagen, efter att ha varit stängt i mer än ett år. 

Men alla var inte glada.

Den nyrenoverade attraktionen ”Snövit” fick omedelbart hård kritik – på grund av att prinsen under turen kysser den sovande Snövit utan samtycke.

”Att lära barn att kyssas, när det inte är klart att båda parter vill, är inte okej” skriver San Fransisco Chronicle. 

I den omgjorda attraktionen ”Snow White's Enchanted Wish” får besökarna sätta sig i en liten tågvagn och följa Snövits försöka att komma undan den onda drottningen. 

Allt slutar som bekant med att Snövit dör, men väcks av en magisk kyss från prinsen. Sedan gifter de sig och lever lyckliga i alla sina dagar.

Och det är just avslutningen som får kritikerna att gå i taket. I originalfilmen kommer prinsen, som hört talas om en prinsessa som sover i en glaskista och kysser Snövit, och då vaknar hon till liv igen. 

Har vi inte redan kommit överens om att samtycke i tidigare Disney-filmer är ett stort problem? Att lära barn att kyssas, när det inte är klart att båda parter vill, är inte okej” skriver tidningen och fortsätter:

”Det är svårt att förstå varför Disneyland 2021 vill lägga till en scen med sådana gammaldags idéer om vad en man får göra mot en kvinna.”

De föreslår därför att man skapar ett nytt slut:

”Varför inte återskapa ett slut som behåller filmens anda och Snövits plats i Disney-filmen, men som undviker detta problem?”

Snövit flyr in i skogen och hamnar hos sju dvärgar.
Foto: ROBERT GAUTHIER/LOS ANGELES TIME / ROBERT GAUTHIER/LOS ANGELES TIME SHUTTERSTOCK

”Det här är det som är fel med världen”

Förslaget verkar dock inte gå hem hos alla och på Twitter rasar många läsare. NY Rangers-spelaren Matt Traynor är en av dem som reagerar:

”Jag är ledsen, det här är det som är fel med världen. Snövit är en fiktiv karaktär som väcks till liv igen med en kyss från sin framtida make. Du går för långt och förstör skönheten genom att få dem att tro att det är vad du ska reagera på, i stället för de VERKLIGA problemen” skriver han.

https://twitter.com/matttraynor/status/1389054246549557249?

Disney har tidigare kritiserats hårt för daterat och problematiskt innehåll och i flera fall har de agerat på kritiken. Disneyland gjorde nyligen om attraktionen ”The Jungle Cruise” efter att ha anklagats för att ha förolämpat urbefolkningen. Och efter lanseringen av streamingtjänsten Disney+ har företaget även börjat varna för rasistiska stereotyper i filmer som ”Dumbo” och ”Aristocats”. 

”Netflix and chill” gör apor mindre stressade

Aporna på zoo fick se på film – blev mindre stressade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.