Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristofer Hivjus ord om sin framtid i ”Beck”

Foto: © Filmlance International AB 2017 Photo: Baldur
Foto: © Filmlance International AB 2017 Photo: Baldur
Foto: © Filmlance International AB 2017 Photo: Baldur
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Framgångarna fortsätter för ”Beck”. 

Efter årets fyra nya succéfilmer står dörren på glänt för fler. 

– Vi tittar så klart på hur historien skulle kunna tas vidare, säger Ulf Synnerholm på TV4 och C More. 

”Beck” går som tåget. 

Årets fyra filmer är de mest sedda på C More under 2018 och när de sänts i TV4 under senhösten och vintern har tittarsiffrorna inte trillar under 700 000, trots att filmerna sedan länge finns att köpa både fysiskt och digitalt. 

– De fyra senaste ”Beck”-filmerna har verkligen gått hem hos publiken, vilket glädjer oss mycket. Jennie Silfverhjelms intåg har också varit en energiinjektion och tillfört något extra till historien, säger Ulf Synnerholm, produktionschef på C Mores och TV4:s dramaavdelning, och fortsätter:

– Vi tittar så klart på hur historien skulle kunna tas vidare, men det är mycket som ska falla på plats innan vi kan säga något definitivt. 

 

 

Persbrandt och Filmlance gick skilda vägar

Det är nu mer än tjugo år sedan produktionsbolaget Filmlance lanserade ”Lockpojken”, den första av ”Beck”-filmerna med Peter Haber som Martin Beck och Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson. Det fiktiva radarparet stod sedan sida vid sida i ytterligare 30 filmer – därefter tog det stopp.

Det var också i samband med att Persbrandt och Filmlance gick skilda vägar som förändringsarbetet med Sveriges populäraste filmfranchise började.

In från väster kom norrmannen Kristofer Hivju, känd bland annat från ”Game of thrones” och som den person som mer än någon annan kommit att definiera nystarten för ”Beck”.

– Det var verkligen trevligt att vara tillbaka och spela in de här fyra senaste filmerna. Det var som att hela produktionsapparaten hade fått ny kraft, säger Kristofer Hivju och fortsätter: 

– Förra rundan var lite som ett experiment: går det att göra ”Beck" utan kärnrelationen mellan Martin Beck och Gunvald Larsson, som på många sätt varit motorn i filmserien?

Det misstänker jag att du tycker. 

– Ja, för när vi klarade av att starta om motorn, vilka möjligheter hade vi då? Vi hade massa möjligheter så klart och helt plötsligt är det två nya rollfigurer som driver mycket av handlingen, medan Peter Haber är ett slags djup rot i grunden av allt. 

 Hur ser du på att göra fler ”Beck”-filmer? 

– Att göra en rollfigur som Steinar har varit ett fantastiskt jobb och produktionsbolaget Filmlance är ett av de bästa jag har jobbat med. Det handlar om många saker för att det ska bli mer för min del, men jag har gjort sju filmer och det har varit väldigt givande.

 

 

”BECK”-FILMERNA

• Baseras på Sjöwall/Wahlöös romanfigur Martin Beck. På film har bland andra Gösta Ekman, Carl-Gustaf Lindstedt och Peter Haber spelar den ikoniska romanfiguren. 

 

• Filmserien med Peter Haber som Martin Beck börjar med ”Lockpojken” 1997. I år har fyra ”Beck”-filmer haft premiär: ”Ditt eget blod”, ”Den tunna isen”, ”Utan uppsåt” och ”Djävulens advokat”.

 

• Rollfiguren Steinar Hovland gör entré i ”Beck” efter att Gunvald Larsson blivit skjuten till döds. Kristofer Hivju har spelat Steinar i sju filmer. 

 

• Även om det funnits kvinnliga chefer ett steg över Martin Beck i hierarkin, är  Alexandra ”Alex” Beijer den första kvinnliga gruppchefen i ”Beck”. Jennie Silfverhjelm gör rollen som ”Alex”, en rollfigur som introducerades i ”Ditt eget blod” och som blir gruppchef i ”Utan uppsåt”. 

 

• Utöver Haber, Hivju och Silfverhjelm ingår även Måns Nathanaelson, Anna Asp, Elmira Arikan och Ingvar Hirdwall i filmseriens fasta ensemble. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.