Kristian Luuk visar upp ändringarna i ”På spåret”

Farah Abadi och Johan Glans i förra säsongen
Fredrik Lindström och Kristian Luuk är snart tillbaka med en ny säsong av ”På spåret”.
Foto: BO HÅKANSSON / SVT
Fredrik Lindström på plats framför den nya bokhyllan.
Foto: Instagram

En ny säsong av ”På spåret” närmar sig.

Den här gången med vissa ändringar, som programledaren Kristian Luuk avslöjar på Instagram:

”Som ni ser är det stora förändringar på gång inför nästa säsong”, skriver han. 

Den 27 november har den 32:a säsongen av SVT:s frågesportsprogram ”På spåret” premiär. Trots att programmet till stora delar har varit sig likt har det genom åren ändå hunnits med en del förändringar – och årets säsong är inget undantag.

På Instagram har Kristian Luuk, programledare sedan 2009, lagt upp ett kort klipp från studion där hans följare får ta del av förändringarna.

”Ny förstaklass-kupé och ny bokhylla bakom Fredrik och mig”, skriver han.

Den gamla kupén är helt utbytt mot en något mastigare variant, som nu är mer stålblå i sin stil. I Luuks klipp ser man även att dressinen gjorts om och nu är mer åt det senapsgula hållet.

”Dressinen har fixats till lite grann, men är inget nybygge”, skriver Martin Sundborn, producent för ”På spåret” i ett mejl.

”Dags att pensionera Första klass-vagnen”

Men de nya burarna är inte den enda förändringen i den nya säsongen. Även bokhyllan bakom Kristian Luuk och programmets domare Fredrik Lindström har bytts ut mot en ny, som nu pryds av andra föremål.

”Vi skruvar alltid försiktigt på detaljer för att hålla programmet levande. Nu ansåg vi att det var dags att pensionera Första klass-vagnen och den tidigare fonden bakom programledarna. Vi är mycket nöjda med resultatet”, uppger Martin Sundborn

I klippet som Kristian Luuk lagt upp på Instagram syns också personer i vardera bur. Det är dock inte tävlande i den kommande säsongen, utan statister ur produktionen, hälsar Martin Sundborn på SVT.

Den nya bokhyllan.
Foto: Instagram
Kristian Luuk har programlett ”På spåret” sedan 2009.
Foto: SVT
Första klass-vagnen har bytts ut helt inför nya säsongen.
Foto: Instagram
Dressinen har också fått en makeover.
Foto: Instagram

Oklart om andra förändringar

Genom årens lopp har det populära programmet då och då också gjort vissa ändringar i själva innehållet då nya segment som exempelvis ”Listan” har testats. I nuläget vill dock SVT inte uppge om några sådana ändringar har gjorts i den nya säsongen.

På Instagram bekräftar också Kristian Luuk att programmet i år spelas in med publik.

”Vi hade faktiskt publik förra året också”, svarar han också en följare som undrar i kommentarfältet. 

Under onsdagen presenterades också årets tävlande, något som innan offentliggörandet alltid omgärdas av en hel del hemlighetsmakeri. 

SVT strök två program

I den senaste säsongen av ”På spåret” blev det journalisten Claes Elfsberg och den före detta skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg som till sist stod som vinnar efter att ha besegrat radioprofilerna Louise Epstein och Thomas Nordegren. 

Uppbyggnaden inför fjolårets säsong handlade annars mycket om hur SVT strök två program där den välkände läraren och skoldebattören Hamid ”Rektor Hamid” Zafar medverkade. Detta efter att det kommit fram att han under åren 2011-2015 skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella i sociala medier.

– Det är självklart helt rätt beslut av SVT att stryka de här programmen. Allt annat hade varit otänkbart. Vi står för helt motsatta värderingar, Hamid och jag, sa författaren och föreläsaren Frida Boisen som skulle ha tävlat med Zafar när det stod klart att de ströks ur programmet.

Till följd av beslutet att stryka två program tvingades SVT spela in två nya program där just finalisterna Epstein och Nordegren var de som plockades in.

Den nya säsongen av ”På spåret” har premiär den 27 november i SVT.
https://www.instagram.com/p/CU2MCNBFSm5/

På spåret – så blir en fråga till i SVT-programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.