"Kristian" har busringt "Karlavagnen" i fem år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Programledaren Peter Wahlbeck menar att busringningarna ger Karlavagnen ett trovärdighetsproblem.
Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

I fem år har "Kristian" lurat Sveriges Radios "Karlavagnen" genom att ringa in till programmet och spela olika karaktärer.

Hans rekord är att kapa 40 minuters programtid med flera olika låtsasuppringare.

– Det hade varit så lätt innan att jag behövde en utmaning. Jag ville se hur många gånger jag kunde vara med, säger han till Sveriges Radio.

"Karlavagnen" är ett av Sveriges Radios mest populära program. Vem som helst får ringa och berätta sin historia på ett särskilt tema. Det program där "Kristian" lyckats ta över 40 minuter av programtiden handlade om medberoende, och ämnen är ofta allvarliga.

Hans första telefonlur var den 11 februari 2009 då han utgav sig för att vara en 80-årig man vid namn ”Jan” som vill prata om finanskrisen.

I samma sändning dök han upp igen, nu som Malmöbo.

Han har två olika telefoner och en hel hög med SIM-kort när han ringer.

Programledaren Patti Hansén gillar inte lurandet.

– Jag är en godtrogen person, vill man lura mig går det väldigt bra. Men jag känner mig kränkt å lyssnarnas vägnar, säger Patti Hansén till Sveriges Radio och fortsätter:

– Jag tycker han ska titta sig i spegeln och fundera på varför han gör det.

"Kristian" säger att han gör det han gör för att träna på att skapa karaktärer och för att han är uttråkad. Redan som barn testade han att leka stockholmare i Skåne, eller att prata som Zlatan.

Programledaren Peter Wahlbeck menar att man ska kunna lita på Karlavagnen och att Sveriges Radio nu har trovärdighetsproblem.

– Det är oerhörda problem om vi ska ha lögnare som ringer in, säger Peter Wahlbeck till Sveriges Radio.

"Kristian" säger att han kommer att fortsätta ringa.


Lyssna på flera av busringningarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.