Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krister Mikko har gått bort – var verklighetens Roland

Krister Mikko
Foto: Expressen TV
Robert Gustafsson som karaktären Roland Järverup, inspirerad av Krister Mikko
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: PRIVAT

Krister Mikko har gått bort, 54 år gammal.

Mikko syntes i SVT-dokumentären "Får jag lov" från 1996, och var inspirationen till karaktären Roland Järverup i dansbandet Rolandz.

Krister Mikko sörjs nu av sin mamma och familj.

– Han ska bli ihågkommen som en riktigt bra människa. Han var alltid snäll, säger Laila Mikko, mamma till Krister Mikko.

Krister Mikko har gått bort, bara 54 år gammal. Krister Mikko var Robert Gustafssons inspiriation när han kom på den hyllade karaktären Roland Järverup, sångare i dansbandet Rolandz. Rolandz var med och tävlade i årets Melodifestival med låten "Fuldans".

Krister Mikkos mamma Laila Mikko sörjer sin sons bortgång, och berättar hur han alltid trodde det bästa om andra människor.

– Han ska bli ihågkommen som en riktigt bra människa. Han var alltid snäll. Trodde gott om alla människor. Han sa aldrig nej. Man kunde lita på honom, säger hon och fortsätter:

– Han var för snäll. Han var plikttrogen. Han var väldigt omtyckt på sitt arbete, han hade arbetat där i trettio år. Jag pratade med hans chef och han sa till mig att vi aldrig kommer ha någon som Krister mer.

Hittades medvetslös i hemmet

Mikko gick bort av en hjärnblödning, och hittades medvetslös av sin mamma i hemmet.

– Jag fick inte kontakt med honom varken hemma eller när han var på sjukhuset. Sedan vaknade han inte igen, säger hon och fortsätter:

– Det var en chock. Det var en chock för alla. Jag är fortfarande chockad.

Relationen mellan mamma och son var väldigt speciell, berättar Laila Mikko.

– Han sa alltid till mig: ”det är tur att jag har dig mamma”. Vi var väldigt tajta. Jag hade ju bara honom i Värmland. Alla mina syskon bor i Norrland, maken har ju också gått bort. 

Rikskänd i ”Får jag lov”

Krister Mikko var huvudperson i SVT-dokumentären ”Får jag lov” från 1996. Under två år följde journalisterna Jacob Nordenson och Rickard Petrelius livet på dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad.

Karlstadbon och dansentusiasten Krister Mikko blev en stor favorit och rikskänd med sin värmländska dialekt och sin syn på kvinnor, fester och dansband.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.