Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krister Henriksson om sorgen efter dödsfallet

Krister Henriksson
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Nu berättar "Wallander"-skådespelaren Krister Henriksson om hur han gick i terapi under den svåra tiden.
Foto: Tomas Leprince
Johanna Sällström
Foto: Jesper Jakobsen / KVP

Det blev en tuff tid efter kollegan Johanna Sällströms död.

Nu berättar "Wallander"-skådespelaren Krister Henriksson om hur han gick i terapi under den svåra tiden.

– Jag hade otroligt dåligt samvete och frågade mig själv varför jag inte ingrep, säger Henriksson i Nemo Hedéns podcast.

Har du självmordstankar?

Att tänka på självmord är inget ovanligt, men ibland blir tankarna allvarliga och upptar större delen av ens tid. Det är ett tecken på att man behöver hjälp!

■ VÅGA BERÄTTA FÖR ANHÖRIGA

Håll inte dina tankar för dig själv. När vi ensamma bär på ett problem kan det kännas omöjligt att lösa. Det hjälper ofta att dela känslorna och tankarna. Finns det någon anhörig du kan dela tankarna med? Finns det någon på jobbet? Våga prata om hur du tänker.

■ RING EN HJÄLPLINJE

Det finns kloka människor som vill hjälpa dig. Det finns alltid andra vägar än att välja självmord, även när det känns som mörkast, och det finns hjälp att få! Du har ingenting att förlora.

■ VÄLJ LIVET

Känns allt hopplöst? Tänk på att du förmodligen är inne i en djup depression, i ett sjukdomstillstånd och att du behöver hjälp. Stressa inte fram ett förhastat beslut om att ta ditt liv. Skjut upp det beslutet. Prova alla andra utvägar först. Ge dig själv den chansen!

■ VID AKUTA SUICIDTANKAR

Ring 112 och berätta vad du heter, var du bor och berätta om dina tankar. Du får hjälp direkt.

Det var den 14 februari 2007 som skådespelaren Johanna Sällström hittades död i sin lägenhet i Malmö. Kvällen innan hade hon begått självmord, 32 år gammal. I podcasten "Nemo möter en vän" berättar skådespelaren Krister Henriksson om tiden efter vännen och "Wallander"-kollegans död.

I 13 filmer spelade Henriksson och Sällström far och dotter. Relationen mellan dem utanför vita duken liknade den i filmerna.

– Vi hade ett ganska komplicerat förhållande, jag blev en slags pappafigur för henne. Jag tycker hon var fantastisk, men det var något som skavde med henne, en olycka, berättar Krister Henriksson för Nemo Hedén.


LÄS OCKSÅ: "Det är inte sant - att hon skulle vara borta"


Skådespelaren har den senaste tiden återvänt till Johanna Sällström i tankarna i och med att han skriver en bok. På Nemo Hedéns fråga om han visste om att Sällström mådde dåligt svara han:

– I efterhand kan jag säga ja, jag visste hela tiden hur hon mådde. Men medan hon var i livet ville jag inte medvetliggöra det för mig själv.

Henriksson: "Hade otroligt dåligt samvete"

Wallanderserien pausades i tre år efter den tragiska händelsen och det kändes omöjligt att fortsätta utan Johanna berättar Krister Henriksson.

– Jag hade otroligt dåligt samvete och gick i terapi. Jag frågade mig själv varför jag inte ingrep och har insett att jag inte kunde göra det.
Nästa omgång av filmerna började spelas in sommaren 2008 och av respekt till Johanna Sällström ersattes inte hennes rollkaraktär Linda Wallander.


LÄS OCKSÅ: Sällströms pappa: "Som ett stort sår"– Från början var det no way för mig att fortsätta utan Johanna. Men det är som med allt annat, det som verkar omöjligt i början när någon dör går efter ett tag, säger Krister Henriksson.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.