Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisplanen: Så ska SVT stötta Ranelid

Schlagergeneralen Christer Björkman är orolig.Foto: Sven Lindwall

Björn Ranelids tankar på att hoppa av tävlingen har lett till krissamtal hos SVT - som nu jobbar på en alternativ plan.

– Om Björn inte skulle orka vara med ersätter vi med en annan artist, säger Christer Björkman till Expressen.

Så hanterar SVT krisen

Christer Björkman är den som håller kontakt och krissamtal med Ranelids skivbolag samt fru.

SVT gör allt för att försöka stötta Ranelid och få honom att fokusera på det positiva och det faktum att han röstats vidare till final.

Ambitionen är att tio bidrag ska tävla i finalen - men ingen specialskriven regel finns för det här fallet.

Ett avhopp har aldrig tidigare skett. Tidigare har artister varit sjuka på genrep och då har personer från huskören hoppat in. Men enligt Christer Björkman är detta svårt då Ranelid både är artist och upphovsman samt väldigt förknippad med texten och låten.

SVT jobbar efter flera olika möjliga utfall av situationen - och en ersättare kan bli aktuell.

SVT jobbar nu för fullt för att få full klarhet i hur Björn Ranelids status inför finalen i Melodifestivalen är. Detta efter att författaren i gårdagens Expressen uttryckte funderingar på att hoppa av och dra sig tillbaka.

I går hölls krissamtal på SVT och Christer Björkman sökte förgäves kontakt med Björn Ranelid, som inte orkade prata i telefon.

– Jag har pratat med hans fru och som det ser ut nu kommer han göra det, som jag förstår. Men vi får ha tät kontakt nu för att se att han orkar och klarar av det, säger Melodifestivalens producent Christer Björkman.

"Vi löser detta"

Inte heller under onsdagen har Christer Björkman pratat direkt med Björn. Han berättar dock att de har kapacitet att lösa de problem som uppstår om Björn väljer att inte delta i finalen.

– Eventuell problematik får vi ta finalveckan. Men vi löser detta. Om Björn inte skulle orka vara med ersätter vi med en annan artist. Exakt hur är inte klart. Men låten tävlar, den är framröstad av tittarna.

I dagens Ystads Allehanda säger Ranelid att han ännu inte har bestämt sig för om han ska fullfölja tävlingen eller inte.

– Men det lutar åt att jag inte vill vara med, säger han.

I intervjun med tidningen svarar Ranelid även på hur han mår just nu:

– Jag mår extremt dåligt, men det vill jag inte prata om.

Oavsett om Björn Ranelid hoppar av eller inte så kommer alltså tio låtar att tävla i finalen, på ett eller annat sätt. Men allra helst vill förstås Christer Björkman och SVT se Björn Ranelid på scenen den 10 mars som det ursprungligen är tänkt och de gör nu allt för att peppa honom.

– Vi finns där när Björn vill prata. Vi har gjort det klart att vi stöttar honom, säger Christer Björkman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.