Kriminella artister ska inte längre prisas

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Yasin fick pris på P3 Guld förra året medan han själv satt häktad misstänkt för stämpling till människorov.
Foto: J. WILLS / Pressbild
Dree Low prisades också – samma månad dömdes han för rån.
Foto: Karin Törnblom / IBL

Efter förra årets prisutdelning där Dree Low, som är dömd till fängelse för rån, fick Musikförläggarnas pris har nu branschorganisationen beslutat sig för att se över sina regler. 

Från och med nu kommer man inte att ”prisa upphovspersoner som är ”förövare eller gärningspersoner”. 

– Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna, till SVT

Förra året delade P3 Guld, Grammisgalan och Musikförläggarna ut pris till artister som var misstänkta eller dömda för brott. Rapparen Yasin Mahamoud fick utmärkelserna ”Årets artist” och ”Årets hiphop/RNB” på P3 Guld-galan förra året, samtidigt satt han häktad misstänkt för stämpling till människorov. Musikförläggarna prisade rapparen Dree Low, som samma månad dömdes för rån. Nu meddelar Musikförläggarna att man ändrar villkoren för priset.

Gäller från och med i år

– Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier, säger Kerstin Mangert till SVT:s Kulturnyheterna.

Från och med årets utdelning i november kommer de nya reglerna att gälla. 

– Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla, säger Mangert.

Musikförläggarnas pris instiftades 2003 och syftar till att uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare.

Dömda rapparnas nya låt tolkas som hån mot Einár

Uppgifter till Expressen • Yasin Mahamoud och Haval Khalil dömdes efter kidnappningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.