Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet på Mastiff: Ta fram tydligare rutiner

Efter Expressens avslöjande: Produktionen har mörkat övergrepp i flera år
Mastiff är produktionsbolaget bakom ”Paradise hotel”
Den senaste säsongen av ”Paradise hotel” sändes aldrig klart efter Expressens avslöjande.
Foto: Patricia Recourt / Viaplay

Fyra dagar efter att Arbetsmiljöverket genomfört en inspektion på Mastiff kommer nu krav från myndigheten.

Bland annat uppmanar man produktionsbolaget att ta fram tydligare rutiner kring hur incidenter rapporteras.

Det efter att misstänkta övergrepp skett i ”Paradise hotel” utan att man larmat om det.

Det var efter att Expressen kunde avslöja misstänkta sexuella övergrepp under inspelningen av ”Paradise hotel” som Arbetsmiljöverket inledde en utredning av produktionsbolaget Mastiff. 

Produktionen anmälde först inte händelserna, varav en som i juridisk mening kan klassas som våldtäkt. I stället kom vittnesmålen till ytan i en uppmärksammad intervju med Expressens Ellinor Svensson ett halvår senare och först efter det gjordes polisanmälan. 

Efter en inspektion den 16 juni i år skriver Arbetsmiljöverket att mycket fungerar bra på Mastiff – men att produktionsbolaget också har brister.

Kraven

Bland annat skriver Arbetsmiljöverket att produktionsbolaget inte har tydliga rutiner för hur incidenter rapporteras, och de ”behöver också säkerställa att era arbetstagare rapporterar ohälsa, olycksfall och de tillbud som inträffat i verksamheten.”

Här ställer Arbetsmiljöverket krav på att de ska ta fram rutiner för hur anställda kan rapportera sådant som inträffar.

”Om verksamheten saknar rutinerför hur arbetstagarna ska informera arbetsgivaren i händelse av tillbud, olyckor eller ohälsa ökar risken att detta inte alltid kommer till arbetsgivarens kännedom. Arbetsgivaren behöver känna till de tillbud, olyckor och ohälsa som uppkommer i verksamheten för att ha möjlighet att förebygga att liknande situation uppkommer igen”, går det att läsa i rapporten.

Uppmanas förtydliga fler rutiner

Vidare hittade verket brister i hur man hanterar kränkande särbehandling. Här är kravet bland annat att Mastiff ska klargöra hur utsatta för kränkningar snabbt kan få hjälp, men också att man ”ska se till att arbetsledare och chefer har kunskaper om hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling”.

Om Mastiff inte uppfyller kraven kan Arbetsmiljöverkets besluta om föreläggande eller förbud, vilket till exempel skulle kunna innebära att de tvingas betala vite.

Matilda Snöwall, vd på Mastiff, skriver till Expressen att de är nöjda med besöket från Arbetsmiljöverket och att de inte har några problem med att åtgärda bristerna.

”Jag vill samtidigt understryka att myndigheten inte har noterat några missförhållanden hos oss. Däremot måste vi bli tydligare i våra interna rutiner. Det arbetet har redan påbörjats tidigare och kommer att göras med största omsorg”, skriver Matilda Snöwall.


Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson kastas ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.