TV4 har gjort sig av med Martin Timell. Men de ansvariga cheferna, innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchef Fredrik Arefalk, sitter kvar – trots att de mörkade anklagelserna som riktats mot Martin Timell.
Så sent som i måndags förklarade TV4:s vd Casten Almqvist att han har fortsatt högt förtroende för sina chefer.
Den kvinnliga assisten som Martin Timell ska ha kränkt i en badtunna på en fest 2008 är mycket kritisk till ledningens undfallenhet:
– Det är ganska kränkande när man har öppnat sig och berättat så mycket, säger kvinnan.
Nu växer kritiken mot att Casten Almqvist inte sparkar Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk.

Lulu Carter: "Håller varandra om ryggen"
– Jag tycker att de ska bort alla tre – in med nytt friskt blod och vänd upp och ner på den här skutan. De håller varandra om ryggen och gör allt för att behålla sina jobb, säger TV4-profilen Lulu Carter, en av de kvinnor som vittnat om Martin Timells sextrakasserier.
Författaren och bokexperten Daniel Sjölin har varit ett återkommande inslag i TV4 ”Nyhetsmorgon”. I tisdags meddelade han att han slutar på kanalen – i protest mot TV4-ledningens hantering av Martin Timell.
– Jag tycker att det är ett uselt ledarskap. Man kan inte tro att man kan sitta kvar, när det pågått under så lång tid och man saknar självinsikt, säger han och fortsätter:
– Jag tyckte att de saknade en moralisk kompass, och undrade då vilken moralisk kompass jag själv skulle ha om jag hade suttit kvar och tipsat om böcker på TV4.
LÄS MER: TV4-ledningen anmäls till DO – efter Timell-hanteringen
Hård intern kritik på TV4
Profilerade TV4-reportern Jens B Nordström:
– Det är klart att förtroendet tar stryk av en sådan här sak, det vore ju konstigt annars. Det är klart att man frågar sig hur de inte kunde lyckas bättre med det här.
Kan de sitta kvar?
– Jag tycker att det är en fråga som är värd att ställa i alla fall. Jag ställde den också på stormötet med tanke på att de själva verkar se det som ett så stort haveri.
En av TV4 Nyheternas största profiler, nyhetsankaret Rania Shemoun Olsson:
– Det som känns lite skrämmande och läskigt är att chefer kan ha känt till vad Martin Timell misstänks för, vad han ska ha gjort. Där vill vi ha svar av våra chefer. Hur mycket visste de? När visste de det här? Vad gjorde de åt det och varför fick vi inte veta någonting, sa hon i veckan.
– Tar man inte det på allvar ... då tror inte jag att vissa av cheferna kan sitta kvar.

Nyhetsankaret Henrik Alsterdal:
– Att det inte har gått rätt till på ”Äntligen hemma” har det kommit signaler om även tidigare. Självklart borde man ha agerat tidigare, säger han.
Jihde: Får inte hända
Även "Nyhetsmorgon"-programledaren Peter Jihde har krävt att kanalen går till botten med uppgifterna.
– Vi ska statuera exempel, att det får inte hända, och vi får inte vara tysta, sa Jihde till Sverige Radio P5 förra veckan.
På TV4 är det Unionen som ansvarar för de som jobbar med tv-produktion:
– Arbetsgivaren har en skyldighet att utreda, agera och vidta åtgärder så att trakasserierna upphör, säger Ellinor Gudmundsson, jurist, till Unionens medlemstidning.
Samarbetspartner: Kan avbryta
Samtidigt agerar flera annonsörer bakom Timells succé "Äntligen hemma".
– Vi ser väldigt allvarligt på den kritiken. Vi tar bestämt avstånd från den här typen av sexuella trakasserier, har Maria Livijn, kommunikationsansvarig på byggföretaget Essve, sagt.

Jens Stigson, vd S-Blommor Stockholm, har skrivit i ett mejl:
"S-Blommor har en väldigt tydlig policy då det gäller både sexism och rasism som vi självklart inte accepterar i något sammanhang. Om det fastställs att sexism och rasism har förekommit – då kommer vi omgående att avbryta vårt samarbete."
TV4 sågas av PR-kritiker
Dagens Opinions chefredaktör och branschexperten Rolf van den Brink kritiserar TV4:s hantering:
– Man tar bort saker som kan skada TV4 genom att peta Timell och tillsätta en utredning. Men man kan inte undgå att det här har pågått väldigt länge och att man låtit det ske, för att det funnits pengar att tjäna.
Patrik Westander, vd för PR-byrån Westander, säger att TV4:s saktfärdiga agerande är ett underbetyg till Casten Almqvist:
– Den här skandalen slår hårt mot TV4:s varumärke som en bra arbetsplats. Det drabbar företagets förmåga att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare, säger han.

TV4 bemöter kritiken med tystnad
TV4:s vd Casten Almqvist har sagt att han har fortsatt förtroende för Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk. Sent i går kväll ville TV4 inte kommentera avgångskraven. TV4:s presschef Magnus Törnblom hälsar i ett sms:
"Nej, har ingen ny kommentar."
Ägarna Martina Bonnier och Åke Bonnier har avböjt att kommentera.
TV4:s missar i hanteringen av Timell-affären
MISS 1
”Äntligen hemma”-profilen Lulu Carter och kollegor i produktionen larmade. Men TV4 struntade i vittnesmål om sexövergrepp.
MISS 2
TV4 valde att, som vd Casten Almqvist erkänner, ”aktivt blunda” för sexövergrepp på grund av att Martin Timell var en ”kassako”.
MISS 3
Kritiken mot Martin Timell blir offentlig 2015. Men TV4 väljer att bara åtgärda ”arbetsmiljön”, och inte övergreppen.
MISS 4
Digitala programchefen Anna Rastner och innehållsdirektören Åsa Sjöberg träffar offer för Timell. Men inget händer.
MISS 5
Timell anklagas i #metoo kampanjen, Expressen publicerar en stor granskning – men TV4 hoppas att det ska blåsa över. Igen.
MISS 6
TV4:s krishantering är katastrofal. Chefer svarar inte på SMS. Chefer struntar i mejl. Journalister får vänta på besked från TV4.
MISS 7
Ledningen med vd Casten Almqvist, innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchef Fredrik Arefalk smiter undan första dagarna.
MISS 8
Anna Rastner skickas fram, ensam, för att försvara det omöjliga. Rastner har bara jobbat i två år och är inte ansvarig.
MISS 9
När TV4 tvingas sätta Timell i ”time out” träder plötsligt Åsa Sjöberg fram. Anna Rastner framstår som om hon petats.
MISS 10
När TV4 stoppar ”Äntligen hemma” helt ger Casten Almqvist beskedet; det framstår som om Anna Rastner haft fel tidigare.
MISS 11
TV4-cheferna förstår inte att de måste förklara misstagen. På fredagskvällen toppar SVT Aktuellt med TV4:s fiasko.
MISS 12
Sveriges Radios Medierna fokuserar på TV4-krisen, och nu skickas Anna Rastner fram igen. Högsta ledningen håller sig undan.
MISS 13
Hela helgen ställer Expressen konkreta frågor. TV4 svarar på några, struntar i andra, beskeden är sena. TV4 saknar fungerande presstjänst.
MISS 14
På måndagen håller TV4 stormöte. Fredrik Arefalk och Åsa Sjöberg erkänner att de blundat för sexövergrepp – men får ändå vara kvar.
MISS 15
Casten Almqvist tillstår efter stormötet att hans toppchefer blundat för sexövergrepp – för att Timell genererade intäkter.
MISS 16
Fredrik Arefalk och Åsa Sjöberg ställer inte upp på intervjuer och det framstår som att de har ännu mer att dölja.
MISS 17
På stormötet på TV4 tillstår Åsa Sjöberg att Anna Rastner larmade henne och saknar skuld. Info sprids ej. Rastner framstår som medskyldig.
MISS 18
TV4 fortsätter att inte vara transparent. Casten Almqvist & Co ställer inte upp för intervjuer. Allt fler undrar: saknas extern PR-kompetens att tillgå?
MISS 19
Fredrik Arefalk och Åsa Sjöberg sitter kvar trots att TV4:s varumärke skadas dag efter dag. Casten Almqvist agerar som SF Studio gjorde.
MISS 20
När TV4-cheferna i går anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen höll sig alla undan. Ingen svarade på frågor. Tystnadskulturen är kvar.