Kraftigt lyft för digitala böcker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den väntas fördubbla försäljningen i år och förlagen ser en jättepotential. 

Men årets julklapp lär den inte bli, mp3-boken. 

- Det är svårt att slå in en ljudfil i ett paket, säger Satu Röjmar på Norstedts.

Hos de ledande nätbokhandlarna kostar en mp3-bok, en ljudbok i form av en nedladdningsbar datorfil, oftast mellan 100 och 200 kronor. Det är fullt i nivå med vad många inbundna böcker kostar.

 Ändå föredrar allt fler det digitala alternativet. Hittills i år har Elib, som är det ledande företaget på området, distribuerat omkring 39 000 mp3-böcker till olika återförsäljare. Helårets försäljning väntas landa på cirka 50 000 böcker, vilket i så fall blir en ökning med 105 procent jämfört med i fjol.

Större sortiment

 En viktig förklaring till uppsvinget är att sortimentet har utökats mycket kraftigt bara det senaste året.

 - Nästan alla ljudboksförlag lägger upp sina böcker i mp3-format i dag, säger Elibs vd Py Söderström, som har cirka 500 titlar ett erbjuda.

 Men mp3-boken surfar också på en allmän ljudbokstrend. I fjol ökade den samlade ljudboksförsäljningen med 20 procent. Nästan en miljon exemplar såldes. Fortfarande står cd-böckerna för den absoluta merparten av försäljningen. Men det är i mp3 eller andra motsvarande filformat som potentialen finns, enligt branschen.

 - I framtiden är det ju helt klart i den digitala utgivningen och distributionen. Absolut, säger Satu Röjmar, som är förläggare på Norstedts Audio.

Många alternativ

 Konkurrensen från den illegala marknaden finns redan där, och kan förväntas öka i takt med att efterfrågan växer. Men i och med att så många lagliga alternativ finns på plats behöver problemen inte bli lika stora som för musikbranschen, tror Satu Röjmar.

 - Du kan köpa hem boken till din dator, tanka den till din Ipod, din telefon . . . Och det kommer hela tiden nya sätt.

 Och, i sanningens namn, formerna finns även för den som vill ge bort en mp3-bok. Till exempel finns en del titlar att köpa på förinspelade mp3-spelare eller minneskort. När återförsäljarna väl börjar lyfta fram detta i informationen till kunderna blir utsikterna för mp3-boken ännu ljusare, tror Py Söderström.

 - Boken som gåva, det är ju en given sak.

Hur njuter du helst av en bok?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.