Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftigt lyft för digitala böcker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den väntas fördubbla försäljningen i år och förlagen ser en jättepotential. 

Men årets julklapp lär den inte bli, mp3-boken. 

- Det är svårt att slå in en ljudfil i ett paket, säger Satu Röjmar på Norstedts.

Hos de ledande nätbokhandlarna kostar en mp3-bok, en ljudbok i form av en nedladdningsbar datorfil, oftast mellan 100 och 200 kronor. Det är fullt i nivå med vad många inbundna böcker kostar.

 Ändå föredrar allt fler det digitala alternativet. Hittills i år har Elib, som är det ledande företaget på området, distribuerat omkring 39 000 mp3-böcker till olika återförsäljare. Helårets försäljning väntas landa på cirka 50 000 böcker, vilket i så fall blir en ökning med 105 procent jämfört med i fjol.

Större sortiment

 En viktig förklaring till uppsvinget är att sortimentet har utökats mycket kraftigt bara det senaste året.

 - Nästan alla ljudboksförlag lägger upp sina böcker i mp3-format i dag, säger Elibs vd Py Söderström, som har cirka 500 titlar ett erbjuda.

 Men mp3-boken surfar också på en allmän ljudbokstrend. I fjol ökade den samlade ljudboksförsäljningen med 20 procent. Nästan en miljon exemplar såldes. Fortfarande står cd-böckerna för den absoluta merparten av försäljningen. Men det är i mp3 eller andra motsvarande filformat som potentialen finns, enligt branschen.

 - I framtiden är det ju helt klart i den digitala utgivningen och distributionen. Absolut, säger Satu Röjmar, som är förläggare på Norstedts Audio.

Många alternativ

 Konkurrensen från den illegala marknaden finns redan där, och kan förväntas öka i takt med att efterfrågan växer. Men i och med att så många lagliga alternativ finns på plats behöver problemen inte bli lika stora som för musikbranschen, tror Satu Röjmar.

 - Du kan köpa hem boken till din dator, tanka den till din Ipod, din telefon . . . Och det kommer hela tiden nya sätt.

 Och, i sanningens namn, formerna finns även för den som vill ge bort en mp3-bok. Till exempel finns en del titlar att köpa på förinspelade mp3-spelare eller minneskort. När återförsäljarna väl börjar lyfta fram detta i informationen till kunderna blir utsikterna för mp3-boken ännu ljusare, tror Py Söderström.

 - Boken som gåva, det är ju en given sak.

Hur njuter du helst av en bok?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.