Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Köttfri festival väcker känslor

Foto: Johan Adelgren

GÖTEBORG. Blur kommer!

Kraftwerk kommer!

von Hausswolff kommer!

Men inte korven och burgarna.

Kvällen innan insläpp meddelade Way Out West att de inte säljer kött på årets festival.

Och debatten var igång.

Sagt om köttfritt WoW

"Om man frångår kött/veg-debatten lite så tycker jag att WOW använder lite fula metoder. Det är uppenbart att detta har varit planen sedan länge och att den enda anledningen till att ni väntar med avslöjandet är att ni inte vill tappa intäkter. En bieffekt av det är dock att människor som köpt en biljett med uppfattning om en viss premiss (att allt är som förra året) kommer att känna sig lite lurade."

 

"Vi som inte kan äta vegetariskt på grund av magsjukdom då? Vad ska vi äta? Och varför gå ut med denna info så sent?"

 

"Nonsens. Till exempel är kyckling mer klimatsmart än många vegetabilier, så sannolikheten är stor att de tillåter en hel del vegetabilier som har större klimatpåverkan än kött."

 

"Sluta upp med tramset och servera kött! Att bara servera kolhydratrik, det vill säga onyttig mat är inte ok. Den som vill vara miljövänlig har ju alltid det alternativet ändå."

 

"Fantastiskt fint att få någon annans värderingar nerkörda i halsen så där utan att få möjligheten att välja. Naturligtvis kan jag leva med att äta vegetariskt en helg (jag har ju varit vegetarian) men jag är en stor fan av rätten till fria informerade val."

 

"Idiotiskt!"

 

"Gött e det. I love veggieburgers!"

 

"Cool grej. Hoppas innerligt att de som köpt biljetter till Way Out West gjort det för konserterna och inte maten. Så jag har väldigt svårt att förstå upprördheten."

Årets Way Out West inleddes på torsdagen med dragplåster som Refused, First Aid Kit, Bon Iver och Florence and the Machine. På festivalens klubbdel syns färska, smala och kultstämplade nummer som Sibille Attar, Kindness och Mazzy Star. Det är en uppställning som efter fem år kan kallas klassiskt Way Out West.

– Tänket är intakt från när vi startade. Vi bokar det som vi gillar, men nu har vi lärt känna vår publik, det här är något som vi gör tillsammans med dem. Vi vill aldrig sätta oss i en situation där vi är bekväma, utan försöker varje år göra något som gör att det blir lite jobbigt för oss, säger Joel Borg, en av hjärnorna bakom festivalen.

Helt vegetarisk festival

Som att porta kött och enbart servera vegetarisk mat till besökare, funktionärer och artister. Mindre än ett dygn innan festivalstart meddelade Way Out West att årets festival blir helt grön. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Vid tvåtiden på torsdagen hade den vegetariska nyheten fått fler än 6 600 personer trycka på "gilla"-knappen på Way Out Wests Facebooksida. Jämför det med att festivalen bokat Hot Chip, en nyhet som genererade 1 348 "gilla", eller Kraftwerk, som drog hem 2 032 glada klick.

Miljön i fokus

Samtidigt fylldes kommentatorsfältet av protester från ilskna köttätare. På mindre än ett dygn hade fler än 1 000 personer vädrat åsikter för och emot den köttfria menyn.

– Från dag ett har vi kört hårt på att miljön är ett stort fokusområde för oss. Det enskilt största området där vi som festival kan påverka utsläppen är köttet. Det är så det ser ut i världen men vi kan ju själva välja vad vi äter, säger Joel Borg.

Vad säger du till dem som köpte biljett för två månader sedan och räknade med att kunna käka hamburgare?Vi respekterar allas åsikter och vi tänker inte tvinga folk att sluta äta kött, men när de är här inne finns inte det alternativet. Vi hoppas kunna öppna folks ögon för att det finns rågrym mat utan kött.Har du ingen förståelse för dem som är förbannade?Jag vill kunna säga att jag förstår dem, men egentligen gör jag inte det. Jag tycker att de ska komma hit och ge det ett försök.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!