Paulina Charlikowska, 30, berättar i den brittiska tidningen Daily Mail hur hon sparade ihop 50 000 kronor för att korta sina tår. Foto: Daily MailPaulina Charlikowska, 30, berättar i den brittiska tidningen Daily Mail hur hon sparade ihop 50 000 kronor för att korta sina tår. Foto: Daily Mail
Paulina Charlikowska, 30, berättar i den brittiska tidningen Daily Mail hur hon sparade ihop 50 000 kronor för att korta sina tår.  Foto: Daily Mail
Så kallade "Askunge-operationer" har länge varit mycket populära i USA - nu sprider de sig till Europa.Så kallade "Askunge-operationer" har länge varit mycket populära i USA - nu sprider de sig till Europa.
Så kallade "Askunge-operationer" har länge varit mycket populära i USA - nu sprider de sig till Europa.
Ingreppet är inte riskfritt. Ortopediska kirurger varnar för att den här typen av skönhetsoperationer kan ge allvarliga komplikationer, som bestående smärta och begränsad rörlighet i tårna. Foto: Gelebart Alexandre/Colourbox.ComIngreppet är inte riskfritt. Ortopediska kirurger varnar för att den här typen av skönhetsoperationer kan ge allvarliga komplikationer, som bestående smärta och begränsad rörlighet i tårna. Foto: Gelebart Alexandre/Colourbox.Com
Ingreppet är inte riskfritt. Ortopediska kirurger varnar för att den här typen av skönhetsoperationer kan ge allvarliga komplikationer, som bestående smärta och begränsad rörlighet i tårna. Foto: Gelebart Alexandre/Colourbox.Com

Kortar sina tår - vill bli snyggare i högklackat

Publicerad

Nu är sommaren här!

En tid som för många innebär högklackade sandaletter och skor med öppen tå.

Men alla njuter inte av att visa fossingarna - något som fått allt fler att ta till riskfyllda ”Askunge-operationer”.

Vissa associerar sommaren med gräs mellan tårna och barfotatid.

Men långt ifrån alla är nöjda med hur fötterna - och i synnerhet tårna - ser ut. Kanske är de lite krokiga, har någon knöl här och där eller så är vissa tår lite längre än andra.

Brittiska Paulina Charlikowska, 30, led länge av svåra fotkomplex.

– Det låter kanske löjligt, men jag har alltid hatat mina fötter och har skämts så mycket att jag inte velat visa dem bland mina vänner, säger hon till Daily Mail.

Storlek 43

Sedan hon var liten har hon dragit sig för att gå barfota, eller ens visa tårna. Paulina tyckte att hennes fötter såg hemska ut, med den andra och tredje tån som var längre än stortån. Dessutom tyckte hon att fötterna var för stora.

– Det hjälpte inte att mina fötter hade storlek 43, vilket innebar att alla skor såg enorma ut på mig.

En dag bestämde hon sig för att göra något åt sina komplex.

Trots att hennes man var skeptisk, sparade hon ihop de 50 000 kronor som krävdes och bokade en så kallad "Askunge-operation”.

Fettsugning för tårna

Ett ingrepp som innebär att tårna förkortas eller förlängs för att lättare passa den form som högklackade skor har, och för att förbättra utseendet på foten. Ovälkomna benknölar kan filas bort, och om du tycker att dina stortår är för tjocka - ja, då erbjuds till och med fettsugning.

Operationerna har länge varit mycket populära i USA - och sprider sig nu till Storbritannien och Europa.

Men ingreppet är knappast riskritt.

Nu varnar ortopediska kirurger för att den här typen av skönhetsoperationer kan ge allvarliga komplikationer, som bestående smärta och begränsad rörlighet i tårna.

– I de mest extrema fallen finns en liten risk för livshotande blodproppar, säger ortopeden Andrea Scott till Daily Mail.

"Tycker att jag är galen"

Läketiden är lång, och efter flera veckor på kryckor får patienterna räkna med att inte kunna träna eller springa minst ett halvår efter operationen.

Paulina Charlikowska tycker ändå att det var värt all smärta och tid.

– Min man och mina vänner tycker att jag är galen som har spenderat 50 000 på mina tår. Men jag är så nöjd med mina nya fötter, säger hon till Daily Mail.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag