Körbergs hårda sågning av Ledins texter: ”Uruselt”

Tommy Körberg har inget till övers för sin kollega Tomas Ledin. I Cafés ”Fördomspoden” går Körberg till hård attack mot Ledins gärning.
Foto: SVEN LINDWALL
Körberg menar att Ledin är urusel på att skriva texter.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tommy Körberg har inget till övers för sin kollega Tomas Ledins texter.

I Cafés ”Fördomspoden” går Körberg till hårt angrepp på Ledins gärning.

– Han borde ta en liten lektion i svenska språket, tror jag, säger Körberg i podcasten.

Tomas Ledin själv säger nu:

– Man kan tycka att det är konstigt, men det får stå för honom. Jag har inga kommentarer kring detta.

I senaste avsnittet av ”Fördomspodden”, som journalisten Emil Persson gör för magasinet Café, gästar artisten Tommy Körberg, 70. Podcastens upplägg är att Persson fäller påståenden om sina gäster, och att de ska säga om påståendena stämmer eller inte.

Vid ett tillfälle säger Persson:

– Tomas Ledin är något slags Buttericks-artist som du ser det.

Körberg svarar:

– Näe, det är han inte ... 

Sen fyller han i, och kritiserar sin artistkollegas poetiska förmåga.

– Han är en enkel man med enkla behov. Och nu har han tagit paus, sägs det. Och det är väl välbehövligt för alla att försöka hitta sig själv. Han borde ta en liten lektion i svenska språket, tror jag, säger Körberg i ”Fördomspodden”.

– Det bara dräller av syftningsfel och konstigheter.


Tomas Ledin hyllades av Björn Ulvaeus

Tomas Ledin är själv just nu aktuell med höstturnén "Skarpt läge deluxe" och med musikalfilmen "En del av mitt hjärta", som är baserad på hans låtar. Han har tidigare kommenterat sin karriär som kantats av många hits och prisads 2014 med en Grammis för sitt album ”Höga kusten”. 

– Jag är en väldigt lyckligt lottad musiker. Det har gått väldigt bra. Och när det går artistiskt bra, blir det bra ekonomi av det också. Jag har haft tur med bra folk som hjälper mig med de bitarna, så att jag kan fortsätta fokusera på artisteriet, har Tomas Ledin tidigare sagt.

Artisten berättade även nyligen hur hiten "Sommaren är kort" nästan inte blev utgiven – och att skivbolagschefen Stikkan Anderson sågade låten – men hur Björn Ulvaeus hyllade den kort senare.

– Det kändes skönt. Som att jag faktiskt gjort något som kunde funka, sa Ledin då.

2013 fick Tomas Ledin även ta emot en medalj på Stockholms slott av kungen ”för uppskattade insatser för svensk populärmusik”.Körberg om Ledins texter: ”Intellektuell pedofili”

Tommy Körberg fortsätter sitt hån i "Fördomspodden" med att berätta att han har en kompis som brukar citera Ledins låt ”Vingar av stål”.

– Då skrattar jag så jag skriker. ”Jag sitter här med stålar i brallan, det är rock'n'roll, vingar av stål.” Jag vet inte. Det är urusel diktning. Men det vet han om. Jag kallade hans texter för intellektuell pedofili, i en intervju. Det har jag fått äta upp. Han gillar inte mig, säger Körberg vidare i ”Fördomspodden”.

Precis som Körberg säger är det inte första gången han angriper Ledins gärning. Redan 1996 sa han:

– Det är något slags intellektuell pedofili.

Två år därpå:

– Han är ju av en sort som är så pinsam.Körberg ångrade sig 2009

2009 sa Körberg att han ångrade att han kallade Ledins texter för ”intellektuell pedofili”. Då sa han:

– Människor kan inte läsa. Eller rättare sagt, de väljer vad de vill läsa. När jag kallade Tomas Ledins texter för "intellektuell pedofili" – då läste folk bara ”pedofili”. Det ångrar jag. Även om det var jäkligt kul formulerat.

Men nu väljer Körberg alltså att säga det igen, i ”Fördomspodden”.

Tomas Ledin själv säger nu om Tommy Körbergs utspel:

– Jag har ingen aning om varför, jag har varken hört eller läst vad han har sagt. Jag har ingen anledning att kommentera honom.

– Man kan tycka att det är konstigt, men det får stå för honom. Jag har inga kommentarer kring detta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.