Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Körberg stoppades från att resa in i USA

Det var för flera månader sedan som Tommy Körberg fick frågan om han ville uppträda på Svenska Handelskammarens 110-års fest i New York.
Foto: /Ibl / /IBL
Men artisten fick inte igenom sitt visum till landet – på grund av sin kokaindom för över 30 år sedan.
Foto: Robin Aron

Tommy Körberg, 67, var planerad att sjunga på Svenska Handelskammarens 110-års fest i New York.

Men artisten fick inte igenom sitt visum till landet – på grund av sin kokaindom för över 30 år sedan.

– Jag är så trött på det där landet. Deras byråkrati och deras sätt att se på saker och ting är väldigt förlegad, säger Tommy Körberg. 

Det var för flera månader sedan som Tommy Körberg fick frågan om han ville uppträda på Svenska Handelskammarens 110-års fest i New York.

Handelskammaren hade kontaktat dirigenten Andes Berglund, som fick i uppgift att få med sig ett gäng svenska artister till festen, som ägde rum förra torsdagen.

Berglund tänkte direkt på Tommy Körberg, som i sin tur tog kontakt med amerikanska ambassaden i Stockholm för att få sitt visum godkänt.

"Kokaindomen för 30 år sedan"

– Men jag fick inget, på grund av tidigare förseelser för 30 år sedan. Då måste man få något annat sorts tillstånd, som tar sex månader att få minst. Så det var lite bökigt, säger Tommy Körberg.

Vad för typ av förseelser var det?

– Det är kokaindomen för mer än 30 år sedan. Men det är ju så det är, de ser vad man har gjort och så dömer de en efter det. Och amerikanerna har en ganska omständlig byråkrati. Så det gick inte att få ett inresetillstånd, säger Körberg.


LÄS MER: Därför är Tommy Körberg steriliserad 


Vanligtvis kan en svensk som ska resa till USA under bara några dagar, göra en så kallad Esta-ansökan via internet. 

Men med tanke på Tommy Körbergs tidigare knarkdom får han inte göra det, utan han måste åka till ambassaden och låta sig intervjuas för att sedan få sitt tillstånd godkänt.

– Därför åkte jag och pratade med dem. Och jag fick veta direkt att jag var tvungen att ha ett speciellt visum. Och det går att fixa, men det skulle ta alldeles för lång tid, säger artisten – som nu är märkbart irriterad:

– Jag blir inbjuden av Svenska Handelskammaren och ambassaden säger: "Nej, du måste ha ett sånt där tillstånd". Men jag orkar inte gå in på det nu, jag är för trött på det där landet.

"Saknar inte det där landet ett dugg"

Vad är det du är trött på?

– Deras byråkrati och deras sätt att se på saker och ting är väldigt förlegad. Det är bara att titta på hur det ser ut nu, när man har en sån som Donald Trump som kandidat för republikanerna, då blir man lite skraj, tycker jag. De ha regler: "Han är straffad, usch fy. Han ska inte få komma hit och förstöra vårt land". Idiotiskt. Men det är ingen fara – jag saknar inte det där landet ett dugg, säger Körberg.


LÄS MER: Tommy Körberg vill ha tillbaka 80 000 kronor


Festen på Svenska Handelskammaren ägde rum förra torsdagen. Dirigenten Anders Berglund berättar att även han hoppade av projektet under våren och att det i stället bara var amerikanska artister som spelade.

– Det slutade med att det bara blev New-York-artister i stället, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.