Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Körberg förklarar sig: Därför hoppar han på Tomas Ledin

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: SVEN LINDWALL

Tommy Körberg sågar Tomas Ledin i Cafés "Fördomspodden". 

Men redan 1996 kallade han kollegans texter för "intellektuell pedofili".

Så varför har en av Sveriges mest hyllade sångare så starka åsikter om en av landet mest folkkära artister? 

– Det är bara läten, det är inte ord, säger Körberg när han nu förklarar alla sågningar av Ledin.

"Han borde ta en liten lektion i svenska språket, tror jag"

Så låter det i veckans avsnitt av Fördomspodden när Emil Persson frågar Tommy Körberg, 70, om han tycker att Tomas Ledin, 66, är en Buttericksartist. 

Attacken är hård, men kanske ingen överraskning. 

Redan 1996 kommenterade han storsäljande Tomas Ledin i med orden:

– Det är något slags intellektuell pedofili.

Två år därpå:

– Han är ju av en sort som är så pinsam.

Och 2010 kom en ny sågning i samband med Körbergs "Sommar"-program. 

I "Fördomspodden" berättar Tommy Körberg att han och en vän brukar citera Ledins låt ”Vingar av stål”.

– Då skrattar jag så jag skriker. ”Jag sitter här med stålar i brallan, det är rock'n'roll, vingar av stål.” Jag vet inte. Det är urusel diktning. Men det vet han om, säger Körberg vidare i ”Fördomspodden”.

Så varför har Tommy Körberg så starka åsikter om Tomas Ledin?

Delvis beror det naturligtvis på skådespelaren och musikalartisten Körbergs tro på ärlighet. Frågar någon om Ledins texter så vill han svara sanningsenligt, även om det sårar en vän.  
– Det är min sanning, det är ju inte allas sanning. Jag säger vad jag tycker och jag tycker att det är ens mänskliga plikt att säga vad man tycker. Annars blir det ju ingen diskussion, säger Körberg nu några dagar efter sågningen. 

– Att såra någon, vad fan är det?, fortsätter Körberg. Om man är goda vänner ska man kunna såra varandra. Jag brukar kalla det rå hjärtlighet. 

Svenska artister är annars av regel utåt väldigt positiva mot varandra. Körberg beskriver ett Sverige där "hybris och offermentalitet finns i samma andetag".
– Det är jävligt otäckt, säger han.

LÄS MER: Körbergs hårda sågning av Ledins texter 

Körbergs skratt åt texterna

Det är också viktigt att komma ihåg att artisterna kommer från olika bakgrund, säger Tommy Rander, 74, som fick Ledin och Körberg att uppträda på samma scen under ANC-galan 1985. Då var det en stor sak att en så hitinriktad och kommersiell artist som Tomas Ledin deltog på samma stödgala som proggens Mikael Wiehe och punkens Imperiet. Körberg kommer från teatervärlden och har en annan syn på texter, säger Rander.
Men tillägger att man var mer konfrontativ förr, att man slogs för musikaliska ståndpunkter på ett annat sätt på 70- och 80-talet: 

– Det här är en västanvind mot hur det brukade storma, säger Rander.

Körberg håller med Rander om att texter är extra viktigt för honom. Han ångrar inte sågningen.

– Det är lingvistisk längtan bara. Jag bryr mig om texter. Och många med mig. Det är inte bara jag. Det är många prominenta personer som säger samma sak, säger Körberg. 

– Musiken och texter har en gyllene syntes. Det är många som missat det, inte bara Tomas. Jag vet inte vad han skriver för texter nuförtiden, det har jag ingen aning om, det har jag inte orkat lyssna på, men det är allmänt känt hos många i branschen att när man läser hans texter så blir man väldigt full i skratt. 

Han är väldigt populär.

– Jaja. men det beror på att ingen lyssnar på texterna. Det är refränger. Det behöver inte vara så noga. Men det är en yrkesskada hos mig. Jag är yrkesskadad. Människor är av olika sort. Jag tycker att man ska sträva efter intelligenta texter, men det är inte alla som kan det, säger Körberg.

LÄS MER: Tommy Körberg avslöjar hemligheten – efter 26 år 

"Kan sjunga vad fan som helst"

Allt började med en intervju i Aftonbladet 1996. 

– Grejen är att det råkade komma i en intervju för länge sedan när jag råkade kalla hans texter för intellektuell pedofili och det var ju ett misstag som folk läser för jävla konstigt, säger Körberg.
Hur ska man läsa det?
– Ja, att det är intellektuellt... intellektuellt  eh... ja, jag kan inte gå in på det. Det är bara att läsa hans texter själv tycker jag.
Han skrattar till innan han säger.
– Vilket man nog inte ska göra, men han tillhör väl den generationen som tycker att man kan sjunga vad fan som helst. Det tyckte ju till och med Abba i början. Det är bara läten, det är inte ord. Jag är lite av en annan åsikt. 

Tommy Körberg skriver inte sina egna texter.
– Jag har tonsatt en del. Men jag har inte skrivit texter själv. Björn Ulvaeus undrar varför jag inte gör det, men jag tycker att han skriver mycket bättre så varför skulle inte han göra det. Björn Ulvaeus skriver jävligt bra texter. Han förstår vad det ska handla om, säger Körberg.
Vad ska det handla om?

– Det ska handla om sådant som poetiskt upphöjer vår lilla ganska gråa verklighet. 

Tommy Körberg spelar just nu i den kritikerhyllade föreställningen "Lola" på Cirkus i Stockholm. Tomas Ledin är aktuell med höstturnén "Skarpt läge deluxe" och med musikalfilmen "En del av mitt hjärta", som är baserad på hans låtar. 

Artisten, vars karriär kantats av många folkkära låtar, berättade nyligen hur hitlåten "Sommaren är kort" nästan inte blev utgiven. Skivbolagschefen Stikkan Anderson sågade låten – men Björn Ulvaeus hyllade den kort senare.

– Det kändes skönt. Som att jag faktiskt gjort något som kunde funka, sa Ledin då.

2013 fick Tomas Ledin även ta emot en medalj  av kungen ”för uppskattade insatser för svensk populärmusik” och 2014 vann han en Grammis.

Tomas Ledin vill inte kommentera Tommy Körbergs åsikter. 

– Man kan tycka att det är konstigt, men det får stå för honom. Jag har inga kommentarer kring detta, säger han.

LÄS MER: Ledins beslut om framtiden – därför lämnar han scenen 

Tomas Ledins framgångsrika karriär

Tomas Ledin fick sitt publika genombrott när han debuterade i Melodifestivalen 1972. Under sin över 40 år långa musikkarriär har han gett över 30 album och sålt närmare tre miljoner skivor.

 

I hans låtskatt finns hits som ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta”, ”Just nu”, ”I natt är jag din” och ”Vi är på gång”.

 

2013 fick Tomas Ledin ta emot en medalj på Stockholms slott av kungen ”för uppskattade insatser för svensk populärmusik”.

 

2014 belönades Ledin med en Grammis i kategorin årets folkmusik/visa för albumet ”Höga kusten”. Han hade sedan tidigare en Grammis från 1993 för årets låt, ”En del av mitt hjärta”.

 

Tomas Ledin har de senaste åren gjort flera framgångsrika konsertturnéer. Just nu befinner han sig på arenaturné med showen ”Skarpt läge deluxe”, där han levererar klassiker från sin karriär.

 

Nyligen blev det klart att Tomas Ledins sånger ska förevigas i musikalfilmen ”En del av mitt hjärta” med Hollywoodstjärnan Malin Åkerman i huvudrollen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.