På tisdagen fortsatte rättegången mot de kända artister som åtalas i skattehärvan kring bokaren Bruno Tillander. Foto: SUVAD MRKONJIC
På tisdagen fortsatte rättegången mot de kända artister som åtalas i skattehärvan kring bokaren Bruno Tillander.  Foto: SUVAD MRKONJIC

Kontoutdrag nytt bevis mot artister

Publicerad

STOCKHOLM. Rättegången mot Lotta Engberg, Magnus Carlsson och Martin Stenmarck fortsätter på tisdagen. Artisterna misstänks ha mottagit svarta pengar för en lång rad framträdanden runt om i Sverige.

På tisdagen fortsatte rättegången mot de kända artister som åtalas i skattehärvan kring bokaren Bruno Tillander. Enligt Tillander skall Lotta Engberg, Magnus Carlsson och Martin Stenmarck ha fått svart betalning för en lång rad framträdanden på köpcenter runt om i landet under åren 2006 och 2007. Bruno Tillander påstår att han givit artisterna flera hundra tusen kronor vardera under de aktuella åren. Pengarna skall ha överlämnats i kuvert till artisterna efter deras uppträdanden.

Ny bevisning

När tisdagens förhandlingar inleddes presenterad åklagare Arne Fors ny bevisning i form av utdrag från det konto Tillander skall ha använt för sina affärer. Med kontoutdragen vill åklagaren bevisa att Bruno Tillander gjort stora uttag för att kunna ge artisterna kontanter vid tiden för framträdandena. Åklagaren har också visat upp en lång rad fakturor som Bruno Tillander ställt ut till köpcenter för uppträdanden med artisterna i samband med skivsigneringarna.

På tisdagen förhördes Magnus Carlsson och hans advokat Per E Samuelsson gav en bild av konserterna som skiljer sig från Bruno Tillanders. Han hävdar att Magnus Carlsson gjort uppträdandena för att sälja skivor.

– Alla de fakturor som åklagaren har gått igenom har en sak gemensam, de har Magnus Carlsson aldrig sett. De finns inte för artisten, sade Per E Samuelsson.

Magnus Carlsson medger att han fått betalt, men inte i den omfattning som Bruno Tillander påstår.

– Det jag har fått är en klumpsumma, men de har sagt att det är för resan eller tågbiljetten, sade han i rätten.

Olika versioner

Under den första rättegångsdagen förhördes Martin Stenmarck. Han och Bruno Tillander gav skilda versioner av vad som hänt. Stenmarck medger att han fått kuvert med pengar från Bruno Tillander, men sade i rätten att det rörde sig om mindre belopp som ersättning för resor och omkostnader.

Sångaren vill heller inte kalla uppträdandena för riktiga konserter, utan menar att det handlat om marknadsföring i samband med skivsigneringar.

Artisterna misstänks för skattebrott alternativt vårdslös skatteuppgift. Bruno Tillander är misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott och riskerar minst sex månaders fängelse. Bruno Tillander är misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott och riskerar minst sex månaders fängelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag