Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kontaktades av kriminell – då skrev han testamente

Johannes Selåker och Pascal Engman.
Foto: Gabriel Liljevall / Bokförlaget Forum
Pascal Engman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Boksuccén har varit total och i dagarna släpper Pascal Engman en ny deckare tillsammans med Johannes Selåker. 

Men samtidigt öppnar Engman upp om sin dödsångest och att han redan som 36-åring har skrivit ett testamente. 

– Det började med att jag blev kontaktad av en väldigt känd kriminell person, säger Engman.

Duons första bok, ”Till minne av en mördare”, har sålt i över 100 000 exemplar. Och i dagarna släpper Johannes Selåker och Pascal Engman sin andra deckare, ”Skammens väg”. 

– Planen var att sälja 100 000 exemplar på två år, men vi gjorde det på tio månader, säger Pascal Engman och berättar om hur de går till väga. 

– Vi inleder med att ha åtta sittningar på olika barer och kaféer och gör väldigt ordentliga synopsis där vi skriver kapitel för kapitel vad som ska hända i boken. Sedan tar det tre–fyra veckor att skriva klart hela boken. 

Att skriva en bok tillsammans menar de inte är ett problem utan tvärtom en fördel. 

– Det är lättare att skriva tillsammans, de är två hjärnor som kommer på allt. Och det är dessutom roligare att skriva med ens bästa vän än att skriva själv, säger Johannes Selåker.

Den nya deckaren ”Skammens väg” som utspelar sig 1995, speglar bland annat ett Europa med en traffickingverksamhet som blomstrar, kvinnor som offras och där människovärdet är noll. 

– Att spegla en tidsepok som många har minnen från verkar vara ett koncept som läsarna gillar, säger Selåker. 

Får miljoner i förskott

Pascal Engman menar att receptet bakom duons framgång enkelt handlar om att hitta historier som folk tycker om. 

– Men sedan ska vi inte sticka under stol med att vi har ett kommersiellt tänk. Vi vet hur man skriver engagerande och underhållande, säger han.

Och sedan Engman lämnade journalistyrket 2016 har han gjort enorm succé. Hans böcker har sålt i över en miljon exemplar i 24 länder. 

Med framgången har också pengarna kommit. 

– Det är roligare att ha pengar än att inte hade det, särskilt när man har familj och i de här tuffa ekonomiska tider som är. Det är en trygghet att vi tjänar så bra som vi gör och att vi får de här miljonförskotten som vi får. Men sedan gäller det att leverera också. Vi får väldigt bra betalt, men då måste vi också skapa något väldigt bra. Det går inte bara att luta sig tillbaka. 

Johannes Selåker instämmer i att det finns en press i att leverera. 

 – Det är klart att när man får ett stort förskott för fyra böcker innan den första ens har kommit ut, då måste vi leverera. Annars skulle vi göra förlaget jäkligt besviket. 

Pascal Engman och Johannes Selåker är aktuella med deckarens ”Skammens väg”.
Foto: Gabriel Liljevall / Bokförlaget Forum

Kontaktades av en kriminell

En trygg ekonomi och att Pascal Engman dessutom fått barn har dock också inneburit att han har fått dödsångest. 

– När man får barn får man väl automatiskt någon slags oro. Men det handlar också om att jag för några år sedan blev kontaktad av en väldigt känd kriminell person som ville att jag skulle skriva en bok om hans liv. Det tackade jag ja till först, men sedan insåg jag att det fanns personer i hans närhet med en bakgrund i olika delar av världen där man inte respekterar människoliv så högt. Och som inte ville att jag skulle skriva den här boken.

– Sedan började jag tänka väldigt mycket på det där, att man har skrivit mycket känsliga saker genom åren, säger Engman som därför beslutade sig för att skriva ett testamente. 

– På ett sätt kändes det lite sorgligt, att jag satt och delade upp mitt liv och det jag hade åstadkommit till mina närstående. Men allt det där sammantaget hade öppnat något slags fönster åt döden. 

”Skriva oss in i framtiden”

Johannes Selåker och Pascal Engman har inga planer på att sluta skriva böcker tillsammans, tvärtom. 

– Vi har skrivit på för fyra böcker, men de vill ha sju. Och vi kommer att fortsätta så länge det är roligt, säger Selåker och får medhåll av Engman. 

– Just nu tycker jag att det här är roligare än att skriva egna böcker. Och om vi tycker att det är lika roligt framöver så kommer vi att kunna skriva oss in i framtiden. 

LÄS MER: Nya bilden av kungen – är styrd av en elit
LÄS MER: Bergfeldt dök upp i Icas tidning – SVT: ”Olyckligt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.