Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konflikten splittrade Alcazar – efter Tess Merkels beslut

Tess Merkel kände en lättnad när förslaget om att lägga ner kom upp.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Alcazar när de tävlade i Melodifestivalen 2014.
Foto: SVEN LINDWALL
Popgruppen uppträdde i fjärde programmet av årets säsong av "Allsång på Skansen".
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Popgruppen Alcazar splittras efter 20 år tillsammans och ger nu ut en bok om tiden som Sveriges stora discotrio.

I den nya boken ”Alcazar: Carpe Disco” berättar bandmedlemmarna att Tess Merkel var den som ville lägga ner. 

"Jag kände att jag var en sådan svikare", säger Merkel i boken.

I februari i år meddelade Alcazar, i ett gemensamt uttalande, att de lägger ner. I den nya boken ”Alcazar: Carpe disco” berättar gruppen om beslutet.

Det var under ett stormöte med gruppens management och bokningsbolag inför kommande turnén som förslaget kom upp. 

Någon säger på mötet att ”en unique selling point skulle kunna vara att ni lägger ner”. Tess Merkel känner sig klar med Alcazar och är genast med på idén medan Andreas Lundstedt och Lina Hedlund inte är det. 

Tess Merkel berättar i boken att hon aldrig tidigare hade formulerat tanken om att sluta men att det kom som en lättnad när förslaget kom upp. Samtidigt blev hon rädd för att svika sina bandkolleger. 

"Det blev kaos i mitt huvud, för på något sätt kände jag att det var det dags för mig, men jag kände samtidigt precis som Lina och Andreas, att vi verkligen inte skulle sluta, så på något sätt blev jag också rädd för att säga sanningen. Jag kände att jag var en sådan svikare, en jävla Judas! Det ligger så mycket känslor och kärlek i Alcazar, hur kan jag göra slut med något jag älskar? Det blev en sådan konflikt. Jag var också rädd, jag var rädd för att vara den som sabbar, att vara den som tar Alcazar ifrån någon som inte vill." berättar Tess Merkel i boken. 


LÄS MER: Annika avslöjar stora sveket i Alcazar 


Andreas Lundstedt: "Redo att flyga själv"

Varken Andreas Lundstedt eller Lina Hedlund var nöjda över beslutet att lägga ner. I boken berättar Lundstedt att han aldrig såg ett slut på Alcazar och han beskriver gruppen som sitt syre. 

"Ja precis, så kände jag när beslutet togs. Idag kunde det inte ha blivit bättre. Jag är redo att flyga själv, kommer med en soloshow nästa vår där man får se andra sidor av mig än bara disco-karaktären jag har visat i Alcazar. Kommer dock bjuda på disco även i min soloshow, någon måste ju hålla i disco-fanan även efter att Alcazar gått i graven." skriver Andreas Lundstedt i en kommentar.

Lina Hedlund var inte heller nöjd med beslutet till en början men efter ett samtal med Tess Merkel ändrade hon uppfattning.

"Tessan kände att hon var klar efter tjugo år och nu har jag bara all respekt och all förståelse för det. Det är ju självklart, hon är fyrtioåtta år! Det är ju coolare att säga det än att tvinga sig själv att köra tjugo år till. Heja henne! Men när förslaget om att lägga ner kom upp kände Tessan att det var rätt med en gång, men så kände inte jag och inte Andreas." säger Lina Hedlund i boken. 

Återföreningen på scen

Vid starten 1998 bestod Alcazar av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Annika Kjaergaard. År 2002 anslöt Magnus Carlsson till gruppen och han var med i tre år. 

De senaste elva åren har Alcazar bestått av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund. 

Under årets Pridefestival uppträdde Alcazar, och med sig på scen hade de forna bandmedlemmarna Magnus Carlsson och Annika Kjaergaard. Det var första gången som popgruppen stod på scen tillsammans med både nuvarande och tidigare medlemmar. 

Publikens jubel visste inga gränser när de fem äntrade scenen tillsammans. 

Under bandets 20-åriga historia har Alcazar varit stormig med medlemsbyten, bråk och splittring. 

I gruppens biografi ”Alcazar: Carpe Disco”, av Fridah Jönsson, skrivs det om flertal konflikter och intriger. Boken berättar även om bandmedlemmarnas bakgrund och hur allt började 

Boken släpps den 9 augusti. 

Expressen har sökt Tess Merkel och Lina Hedlund. Alcazar : Carpe disco

■ Sanningen om Andreas Lundstedts och Magnus Carlssons förhållande


■ Sprickan mellan Lina Hedlund och Tess Merkel 


■ Forna medlemmen Annika Kjaergaard avslöjar stora sveket


■ Spelet bakom popgruppens splittring


■ Andreas Lundstedt om hiv-sjukdomen 


Expressen har sökt Tess Merkel och Lina Hedlund. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.