Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kompositören Michel Legrand är död

Kompositören Michel Legrand blev 86 år.Foto: Shutterstock
Michel Legrand har vunnit tre Oscarsstatyetter.Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Den Oscarbelönade franske kompositören Michel Legrand har avlidit, uppger franska medier.

Den jazzälskande pianisten blev 86 år gammal.

Det är kompositören Michel Legrands talesperson som meddelar hans bortgång under lördagsmorgonen, skriver flera franska medier.

Parisfödde Michel Legrand dedikerade sitt liv åt musiken och anses i dag vara en av Frankrikes mest uppskattade musiker. Under sin karriär – som spann över mer än 50 år –ådrog han sig flera titlar som bland annat arrangör, dirigent, pianist och sångare.

Michel Legrand vann tre Oscars

Men Legrand gjorde sig främst känd genom sina jazzstycken inom film och tv. Genom samarbeten med filmskapare som Jacques Demy och Jean-Luc Godard har Legrand kunnat placera sitt namn i över 200 filmproduktioner.  

Sången ”The Windmills of Your Mind” i filmen ”Äventyraren Thomas Crown” från 1968 belönade kompositören med sin första Oscar.

Därefter har Legrand vunnit två Oscars för musik i filmerna ”Sommaren '42” från 1971 och ”Yentl” från 1983. Han har också nominerats till det prestigefyllda priset ytterligare sex gånger.

Hans snille för jazz ledde också till flera samarbeten med några av genrens främsta namn. Stjärnor som John Coltrane, Miles Davis och Stan Getz har alla arbetat med Legrand under de gångna åren.

"Farväl Maestro"

Organisationen UniFrance, som marknadsför franska filmer utanför Frankrike, säger farväl till kompositören via sin Twitter på lördagsmorgonen.

"Michel Legrand har gått bort, och våra väderkvarnar har upphört att vända. Farväl Maestro, och tack för dessa 86 års swing, nåd, harmoni och skönhet. Hoppas att du får återförenas med Jacques D. och får de där molnen att dansa över våra huvuden", skriver UniFrance.

https://twitter.com/uniFrance/status/1089071818986713088

Michel Legrand blev 86 år gammal.