Anna Virén. Foto: / PRIVATAnna Virén. Foto: / PRIVAT
Anna Virén. Foto: / PRIVAT
Marita Söderström Foto: / PRIVATMarita Söderström Foto: / PRIVAT
Marita Söderström Foto: / PRIVAT
9-åriga Emma Valtonen är en av eleverna i Anna Wiréns klass. Foto: / PRIVAT9-åriga Emma Valtonen är en av eleverna i Anna Wiréns klass. Foto: / PRIVAT
9-åriga Emma Valtonen är en av eleverna i Anna Wiréns klass.  Foto: / PRIVAT

Kommunen slår rekord i Musikhjälpen

Publicerad

"Musikhjälpen" pågår för fullt och pengar strömmar in från hela Sverige.

Men kikar man på topplistan över startade insamlingar så är det den lilla orten Hofors med sina 6 500 invånare som leder.

Nu har de slagit rekord.

I torsdags slog gruppen "Med kärlek från Hofors" rekord för den digitala insamlingsbössan i "Musikhjälpen". Tidigare har den högsta insamlade summan legat på 407 650 kronor, men initiativtagarna från Hofors har i skrivande stund samlat ihop över en halv miljon, skriver Arbetarbladet.

Och beloppet växer för varje timme.

I början av november startade Marita Söderström, 35, insamlingen tillsammans med sin sambo, och säger att hon både är lycklig och chockad över hur bra det har gått.

– Det är blandning av så många känslor. Visst trodde jag att vi kunde engagera oss, men det här är nästan ofattbart.

Startade bössa

Allt började med Facebookgruppen "Med kärlek från Hofors", vars mål var att starta en bössa för kommunen.

– På bara fem dagar samlade vi ihop 10 000 kronor. Sedan har det bara rullat på. Det är otroligt många företag från orten som bidragit, men det är fortfarande privatpersoner som engagerat sig mest, säger hon.

Tomtemarknader har anordnats, konstnärer bidragit med tavlor, och invånare i kommunen cyklar från Hofors till Musikhjälpens glasbur i Örebro för att väcka uppmärksamhet och engagemang.'

 

LÄS MER: Filip och Fredrik får nytt superbud

Utmanade varandra

En av många som deltagit i insamlingen är Anna Virén, 45, som är klassföreståndare för tredjeklassen på Petreskolan i Hofors.

– Skolorna i kommunen började utmana varandra att samla in pengar. Min klass är väldigt omtänksam, så jag visste ju att jag skulle få de med mig.

Genom att samla pant har tredjeklassen lyckats få ihop 2 000 kronor till "Med kärlek från Hofors".

9-åriga Emma Valtonen är en av eleverna i Anna Wiréns klass.

– Det känns bra att hjälpa andra. Jag vill samla ihop pengar så att också andra barn kan gå i skolan, säger hon.

"Kom en bomb"

Emma berättar att det under det senaste året har börjat två nya barn i klassen.

– En kille kommer från Syrien. Och han är brännskadad. Han berättar att det kom en bomb i deras hus. Jag tycker att det är jätteläskigt. Jag vill hjälpa andra barn.

Klassföreståndaren Anna häpnas av det stora engagemanget som väckts till liv i kommunen.

– Vi förstår inte vad som händer. Det känns ju bra i hjärtat att hjälpa. Men det har också skapat en stor gemenskap bland oss Hofors-bor, man har börjat prata med människor man egentligen inte känner, säger hon.

Anna säger att Facebookgruppen har varit avgörande för den stora summan pengar man lyckats samla ihop.

– Det behövs att det är någon som styr skutan, någon som är peppande och positiv. Man rycks med och vill hjälpa.

 

LÄS MER: Little Jinder bryter ihop i Musikhjälpen

Enormt engagemang

Initiativtagaren Marita Söderström berättar att det inte är första gången som den lilla kommunen Hofors har gjort liknande saker.

– Jag har fått det berättat av många äldre. Det finns ett enormt engagemang i Hofors och vi har en historia av att gå tillsammans när det är något väldigt viktigt det handlar om.

– Det verkar finnas en stark solidaritet i kommunen. Vad som nu har hänt är ett bevis på det. Det har byggts upp något som vi kan vara väldigt stolta över, säger hon.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag