Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunen slår rekord i Musikhjälpen

Anna Virén.Foto: / PRIVAT
Marita SöderströmFoto: / PRIVAT
9-åriga Emma Valtonen är en av eleverna i Anna Wiréns klass. Foto: / PRIVAT

"Musikhjälpen" pågår för fullt och pengar strömmar in från hela Sverige.

Men kikar man på topplistan över startade insamlingar så är det den lilla orten Hofors med sina 6 500 invånare som leder.

Nu har de slagit rekord.

I torsdags slog gruppen "Med kärlek från Hofors" rekord för den digitala insamlingsbössan i "Musikhjälpen". Tidigare har den högsta insamlade summan legat på 407 650 kronor, men initiativtagarna från Hofors har i skrivande stund samlat ihop över en halv miljon, skriver Arbetarbladet.

Och beloppet växer för varje timme.

I början av november startade Marita Söderström, 35, insamlingen tillsammans med sin sambo, och säger att hon både är lycklig och chockad över hur bra det har gått.

– Det är blandning av så många känslor. Visst trodde jag att vi kunde engagera oss, men det här är nästan ofattbart.

Startade bössa

Allt började med Facebookgruppen "Med kärlek från Hofors", vars mål var att starta en bössa för kommunen.

– På bara fem dagar samlade vi ihop 10 000 kronor. Sedan har det bara rullat på. Det är otroligt många företag från orten som bidragit, men det är fortfarande privatpersoner som engagerat sig mest, säger hon.

Tomtemarknader har anordnats, konstnärer bidragit med tavlor, och invånare i kommunen cyklar från Hofors till Musikhjälpens glasbur i Örebro för att väcka uppmärksamhet och engagemang.'

 

LÄS MER: Filip och Fredrik får nytt superbud

Utmanade varandra

En av många som deltagit i insamlingen är Anna Virén, 45, som är klassföreståndare för tredjeklassen på Petreskolan i Hofors.

– Skolorna i kommunen började utmana varandra att samla in pengar. Min klass är väldigt omtänksam, så jag visste ju att jag skulle få de med mig.

Genom att samla pant har tredjeklassen lyckats få ihop 2 000 kronor till "Med kärlek från Hofors".

9-åriga Emma Valtonen är en av eleverna i Anna Wiréns klass.

– Det känns bra att hjälpa andra. Jag vill samla ihop pengar så att också andra barn kan gå i skolan, säger hon.

"Kom en bomb"

Emma berättar att det under det senaste året har börjat två nya barn i klassen.

– En kille kommer från Syrien. Och han är brännskadad. Han berättar att det kom en bomb i deras hus. Jag tycker att det är jätteläskigt. Jag vill hjälpa andra barn.

Klassföreståndaren Anna häpnas av det stora engagemanget som väckts till liv i kommunen.

– Vi förstår inte vad som händer. Det känns ju bra i hjärtat att hjälpa. Men det har också skapat en stor gemenskap bland oss Hofors-bor, man har börjat prata med människor man egentligen inte känner, säger hon.

Anna säger att Facebookgruppen har varit avgörande för den stora summan pengar man lyckats samla ihop.

– Det behövs att det är någon som styr skutan, någon som är peppande och positiv. Man rycks med och vill hjälpa.

 

LÄS MER: Little Jinder bryter ihop i Musikhjälpen

Enormt engagemang

Initiativtagaren Marita Söderström berättar att det inte är första gången som den lilla kommunen Hofors har gjort liknande saker.

– Jag har fått det berättat av många äldre. Det finns ett enormt engagemang i Hofors och vi har en historia av att gå tillsammans när det är något väldigt viktigt det handlar om.

– Det verkar finnas en stark solidaritet i kommunen. Vad som nu har hänt är ett bevis på det. Det har byggts upp något som vi kan vara väldigt stolta över, säger hon.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.