Renée Nyberg om sista mötet med Sven Wollter

I ”Renées brygga”, som spelades in i somras, har han ett djupt samtal med programledaren om sin egen död.
Renée Nyberg med sina gäster under programmet ”Renées brygga” som visas på TV4.
Foto: TV4
Sven Wollter, i somras, i ”Renées brygga”
Foto: TV4
Renée Nyberg ät tillbaka med en ny säsong ”Renées brygga” som sänds i TV4.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Sven Wollter är inte med oss längre. Men i ”Renées brygga”, som spelades in i somras, har han ett djupt samtal med programledaren Renée Nyberg om sin egen död.

Den ödesmättade tonen får, så här i efterhand, närmast hisnande dimensioner, och för Renée Nyberg har det utan tvekan varit en speciell upplevelse att arbeta med avsnittet:

– Det har varit starkt och känslosamt, säger programledaren i en intervju om det tunga coronaåret då hon sörjt vännen Adam Alsing, samtidigt som hon själv drabbades av covid med andningssvårigheter.

Det är en sån där perfekt dag av sol och öppen himmel när Sven Wollter anländer till Renée Nybergs berömda brygga. En dag att känna livet i sig. Inte minst när Wollter, med sin patenterat hemtrevliga sensualism, berättar om hur han för bara några dagar sen badat naken i mareld på Västkusten. Ändå är han borta nu, även om han dröjer sig kvar i filmerna och bilderna.

– Han var en otroligt levande person med en enorm närvaro, säger Nyberg om det sista mötet, och fortsätter:

– Alla blev berörda av honom, också av hans humor. Han var väldigt snabb i tanken. Verkligen in i det sista otroligt klarvaken, både fysiskt och mentalt.

– Det är otroligt sorgligt att han inte fick några år till i livet. 

Nyberg beskriver en närvaro och en livslust, men i deras möte i programmet så vandrar orden mot de tyngre frågorna. Mot döden. Sven Wollter säger att han inte är rädd för den. Men han ”ogillar den eviga tomheten, det eviga mörkret”. Han filosoferar över om det är hans sista sommar, och Renée Nyberg frågar hur han vill bli ihågkommen. Det är ett vackert samtal som oundvikligen fått en dov efterklang.

– Precis som du säger, så blev det väldigt speciellt under de här omständigheterna, säger Nyberg om att nu återvända till intervjun.

– Men då kändes det ganska självklart, eftersom han själv ledde in på det, eftersom det var så hans författarkarriär började. Just att han började fundera på de här stora frågorna, framför allt döden, och började skriva om det. Det var hans sätt att hantera tankarna kring det eviga mörkret. Det blev naturligt att det kretsade kring det, och han var trots allt 86 år gammal. 

Sven Wollter under inspelningen av ”Renées brygga”.
Foto: TV4

Hur har det varit att sitta i studion och arbeta med materialet?

– Det har varit, vad ska jag säga… Jag tänker mycket på familjen och de anhöriga som stod honom närmast. Men det har varit starkt och känslosamt. 

2020 blev ett märkligt år, då vi inte bara förlorade Sven Wollter i corona, utan även Adam Alsing. Hur har den händelsen landat i dig?

– Adam kände jag ju. Vi hade varit kolleger i många år. Det har varit en otroligt stor sorg. Det har nog inte gått en dag utan att jag har tänkt på honom och hans familj.

– Faktum är att jag var själv sjuk i covid då. På något sätt så kändes det som att den här statistiken, vi möttes av varje dag, blev mer än siffror sen Adam gick bort. Så har det varit sen dess, och jag tycker det har varit ett jättesvårt år. Också för att Davids pappa bor på ett äldreboende, och honom har vi inte kunnat träffa sen i mars. Man längtar till att det här är över.

Hur pass sjuk var du själv?

– Jag behövde inte åka till sjukhus, men fick problem just med andningen, fick hålla ständig kontakt med en läkare, och räkna andetag och ta pulsen. Övergick det 20 andetag per minut, så var jag tvungen att åka in. 

– Jag är ingen speciellt ångestriden person. Men det var tre dagar där då det var jobbigt faktiskt, och när man hade en kollega och vän som just lämnat oss i det här, så är det klart att det var obehagligt. 

Säsongens första gäster. Programledaren Renée Nyberg får sällskap på sin brygga av Lena Endre, Sven Wollter och Felix Sandman. Programmet spelades in sommaren 2020
Foto: TV4

Har allt det här fått dig att börja fundera mer över livet?

– Ja. Det jag främst tänkte på är att jag har tre nära vänner som har haft cancer och har gått igenom tuffa behandlingar. Och tiden innan man är friskförklarad, jag tror att det är sju år, det är så lång tid. Så jag kände mig tvungen att ringa till Christine Meltzer och säga att jag beundrar dig så mycket för att du har levt med det så otroligt länge.

– Jag har haft mycket tankar kring tacksamhet över att vara frisk. Sen är jag och David rätt bra på det. Varje kväll har vi vår lilla ritual där vi tackar för att vi är just friska. Det är så lätt att ta saker för givet.

Det låter lite som en aftonbön?

– Ja, vi började med det när vår son föddes. Det var dramatiskt. Han var på väg att inte klara sig, och vi bestämde att om att han gör det, då ska vi tacka varenda dag. 

Hur tänker du kring nya riktningar i livet? Jag vet att du redan före pandemin varit sugen på att skriva.

– Jag håller på med en dokumentär historia just nu. Det har jag inte gjort på många år, och jag känner att jag saknat det. Men jag har fortfarande inte gett mig in på ett dramamanus. Jag har ett som ligger i min dator, men jag har en stor respekt för det. Vi får se hur det blir.

Men ett program som ”Renées brygga” släpper man väl inte i första taget?

– Nej. Jag är väldigt glad över ”Bryggan”. Det är ett otroligt roligt sammanhang. 

Vad minns du från säsongen som kommer nu?

– Marianne Mörck är en favorit. Otroligt härlig. Det blir en sommar med både larv och garv. Ibland med lite hetsiga samtal som mellan Mona Sahlin och Janne Josefsson. Det var inte bara roligt. Till mer djupa samtal om livet. Det var intressant att höra Henrik Schyffert prata om hur han förhåller sig till sitt föräldraskap och hur han gör som pappa. Den sidan av den coola killen kanske man inte ser lika ofta. 

– Jag kommer alltid bära med mig mötet med Sven.

Hans inlägg om ”ålderdomens stillsamma kyssande” var otroligt!

– Ja. Vi fick avsluta där, och det var så fint.

Programledaren bor i Vasastan i Stockholm

Renée Nyberg

Ålder: 54 år.

Bor: Vasastan i Stockholm, samt ett sommarhus i skärgården.

Familj: Gift med Davi Hellenius. De har tillsammans sonen Leo, 14. Sen tidigare har Renée även de i dag vuxna barnen Emma och Tom.

Bakgrund: Började jobba på TV4 med ”Tur i kärlek” under tidigt nittiotal. Gick sedan till TV3 där hon ledde program som egna talkshowen ”Renée”, reportageprogrammet ”45 minuter”, samt flertalet Rosa bandet-galor ihop med Hasse Aro. Återvände till TV4 2014 och då med ”Bytt är bytt”.

Aktuell: Med sjunde säsongen av ”Renées brygga”. I säsongspremiären gästas hon av Sven Wollter, Lena Endre och Felix Sandman. Wollter besökte bryggan redan under den andra säsongen, och har sen inspelningen av årets avsnitt gått bort i sviterna av covid. Programmet har delvis gjorts om sen dödsbudet, och är nu tillägnat skådespelaren. 

Felix Sandmans tuff tid – får hjälp av psykolog

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.