Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Komikernas metod på inspelningen: "Många tagningar har förstörts"

Kakan Hermansson, Olof Wretling, Erik Haag och Lotta Lundgren i ”Bandet och jag”.Foto: SVT.
Erik Haag, Kakan Hermansson, Lotta Lundgren och Olof WretlingFoto: SVT.
Kakan Hermansson, Erik Haag, Lotta Lundgren och Olof Wretling i ”Bandet och jag”.Foto: SVT.
Kakan Hermansson, Erik Haag, Olof Wretling och Lotta Lundgren i ”Bandet och jag”.Foto: SVT.

Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling är tillbaka i SVT som L.E.K.O. – popgruppen utgör ramen i historielektionen om Sveriges förändring.

Kvartetten avslöjar redan nu att det finns planer på att göra mer tv ihop.

– Jag kommer dö om inte jag får jobba med de här igen, säger Kakan Hermansson.

Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling är tillbaka i SVT som popgruppen L.E.K.O, Sveriges mest framgångsrika band genom tiderna. 

I ”Bandet och jag” tar de med tittarna på en resa genom en av de mest omvälvande perioderna i Sveriges historia, berättad genom den fiktiva popgruppen L.E.K.O:s uppgång och fall. 

– Vi ska berätta vad som händer med människor som är med om den exempellösa utvecklingen som skedde i Sverige under 70- och 80-tal. Att göra det genom ett band var en intressant modell, säger Erik Haag.

Berättelsen om L. E. K.O. startar i nutid när de fyra ex-medlemmarna återförenas, 30 år efter sin splittring, i tv-inspelningen av ”Popstjärnor på slottet”.

– Erik kom på att man kunde skildra Sveriges individualisering, från kollektiv till individ genom Abba. Sen försvann Abba, men de gav inspiration, säger Lotta Lundgren.

 

 

Utvecklat egen arbetsmetod

Erik Haag och Lotta Lundgren har tre säsonger av ”Historieätarna” bakom sig, med Karin af Klintberg som producent. När de gjorde julkalendern 2015 togs Olof Wretling och Kakan Hermansson in. Samarbetet fortsatte i ”Bye bye Sverige” 2017, som handlade om Svenskarnas emigration till Amerika. 

– Jag och Kakan tycker det är så häftigt att ha kommit med i den lilla familj som Erik och Lotta utgjorde först. De har haft sin idé med manus och karaktärer, men det har funnits frihet att vara medskapande. Det är generöst att vi har fått komma in, säger Olof Wretling.

– Det är roligast att jobba i grupp. Det finns en trygghet, man kan hjälpa varandra. Vi tillverkar något tillsammans, det finns en sprängkraft i det, säger Lotta Lundgren.

Karin af Klintberg berättar att de jobbar efter en metod där det produceras tre gånger så mycket material än vad som kommer med i programmet.

– Med ett stort lager improvisation blir den här gruppens dialog otroligt bra. De hittar på i stunden och blir levande karaktärer. Vi vågar leka mycket. Vi vet var vi ska med scenen, men hur vi kommer dit vet vi inte. Många tagningar har förstörts för att jag har skrattat så mycket, säger hon.

Framtidsplanerna – hemliga projektet

”Bandet och jag” blir inte det sista konstellationen gör tillsammans. Det finns en idé om ännu en tv-serie, men vad den handlar om är än så länge hemligt.

– Vi gjorde en serie om migration, nu gör vi den här som handlar om individualism och kollektiv. Det skulle vara roligt att göra ett tredje program som kompletterar triologin, säger Erik Haag. 

– Jag kommer dö om inte jag får jobba med de här igen, säger Kakan Hermansson.

”Bandet och jag” sänds i fyra avsnitt med premiär den 27 januari i SVT1 och SVT Play.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.