Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Komikernas drag – hyllar Hasse och Tage

Adde Malmberg både regisserar och medverkar på scen. Biljetterna släpps tisdagen den 11 maj.
Foto: Robert Eldrim/Medljus
Emma Molin växte upp med Hasse och Tages filmer på VHS.
Foto: Robert Eldrim/Medljus
Mimi Terris, Johan Glans, Emma Molin, Adde Malmberg och Eric Stern vill hylla Hasse och Tage.
Foto: Robert Eldrim/Medljus
Hans Alfredson och Tage Danielsson.
Foto: SVT
Adde Malmberg beskriver Hans Alfredson och Tage Danielsson som en enorm inspirationskälla.
Foto: JAN DELDEN
Tage Danielsson och Hans Alfredson vid Göta lejon 1985.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO
1 / 7

Hasse och Tage har roat och inspirerat i generationer.

Med Adde Malmberg i spetsen tänker en klick av den svenska sceneliten hylla de legendariska humormästarna med en föreställning.

– Alla som kommit efter Hasse och Tage har blivit jämförda med dem – och alla är sämre, säger han.

Planen är att föreställningen ”Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage” ska ha premiär på Lilla Cirkus i Stockholm den 8 oktober.

Adde Malmberg, 65, och producenten Kajsa Jönsson har samlat en liten grupp komiker och skådespelare för att mejsla fram en nummerrevy i två akter ur Hans Alfredson och Tage Danielssons älskade repertoar.

– Vi väljer de nummer vi själva tycker bäst om och sätter ihop det i en så bra ordning som möjligt och så roligt som möjligt. Det ska inte vara för högtidligt, ”åh, nu ska vi hylla våra hjältar”. Även om vissa av deras texter är inaktuella så är texterna enormt bra och förtjänar ett nytt liv, säger Adde Malmberg, som både regisserar och spelar.

Fröet såddes under Lunds humorfestival 2017 då Adde Malmberg, jazzmusikern Mimi Terris, 36, och flera andra komiker framförde Hasse och Tage-sketcher.

– Vi kände att det fanns en enorm kvalitet i det och ett sug från publiken, säger han.

”Den självklara förebilden”

Förutom Malmberg och Terris medverkar komikern Johan Glans, 47, skådespelarna Emma Molin, 42, och Eric Stern, 40. Kapellmästare Marika Willstedt, 37, kompar med sin trio.

– Hasse och Tage är för alla i min generation, och framför allt folk som jobbar med humor, den självklara förebilden. De var ju så stora och hade en position i underhållningsbranschen i Sverige som man knappt kan förstå i dag. Det fanns ju inte någon svensk som inte kände till dem och inte kunde citera deras sketcher. Så de är en extrem förebild för mig. Lite grann kan man säga att vägen in i humorn går via Hasse och Tage, säger Adde Malmberg.

Tage Danielsson dog 1985 och Hans Alfredson gick ur tiden 2017.

Växte upp filmerna

Emma Molin berättar att hon växte upp med framför allt duons filmer.

– Vi hade ”Släpp fångarna loss – det är vår!” på VHS som jag såg om och om igen och älskade. Mycket springer ur det. Sättet att skapa humor på. Det var den första kärleken. Sedan har jag upptäckt mer tillsammans med Henrik Dorsin. När vi lärde känna varandra vid 16 gav han mig en cd med 88-öresrevyn, säger hon.

Visste du där som barn med videobanden att du ville jobba med humor?

– Jag har i alla fall blivit väldigt inspirerad av det. De här scenerna mellan Margaretha Krook och Gösta Ekman är ju en uppvisning i komedi och hur det kan spelas så att det blir luftigt och lätt och kul. Kanske är det där ifrån det kommer, det kan det mycket väl vara, säger Emma Molin.

Att tacka ja till att göra föreställningen var självklart.

– Jag gillar Hasse och Tage, jag gillar Adde Malmberg och jag gillar de andra i ensemblen. Jag känner Johan Glans och Eric Stern sedan tidigare. Så det kändes som en no brainer att svara ja.

”Allting är möjligt”

Repetitionerna drar i gång så smått före sommaren och fortsätter sedan med full kraft i höst.

Adde Malmberg minns när han i tolvårsåldern hörde sketchen med Lindeman som skulle simma över Göta kanal – under en följebåt, trots att han inte kunde.

– Den grejen öppnade för mig att i humorns värld är allting möjligt. Det finns inga begränsningar. Jag minns just den där mycket väl, säger han.

– Inspirationen ligger i att allting är möjligt. Att man kan gå på sin intuition och följa den. Känn inte begränsningen, känn möjligheten.

Emma Molin funderar på att göra Lena Nymans monolog ”Lantlollan”. Hon håller i dag annars mycket av musiken högt – som ”Donna Juanita”, ”Ett glas öl”, ”Elektricitetsvisan” och ”I banken efter tre”.

– ”Banken efter tre” är ju så extremt inaktuell, men jag kanske har lyckats övertyga de andra att köra den ändå. Vi får se, det vore kul.

Framför allt ser hon föreställningen som ett efterlängtat energipiller efter ett tufft år.

– Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt just nu. Därför känns det här så himla kittlande och spännande, att få göra en livescenföreställning, för jag längtar ju själv efter det som en tok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.