Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Komikern Stephen Fry avslöjar: Jag har cancer

Foto: GOFFPHOTOS / STELLA PICTURES GOFFPHOTOS
Foto: MMP/OIC / ALL OVER PRESS OIC

Skådespelaren och komikern Stephen Fry har prostatacancer. 

Det berättar han själv i en Youtubefilm som han publicerat via Twitter. 

60-åriga Stephen Fry har postat en 12 minuter lång video på Twitter där han berättar om att han drabbats av prostatacancer.

”De två senaste månaderna har jag plågats av ett ovälkommet och oväntat äventyr. Jag är ledsen att jag inte pratat om det förrän nu, men här förklarar jag vad som pågått” skriver han i inlägget. 

Läkaren orolig över höga värden

Filmen är ett Youtubeklipp där han berättar mer om sjukdomen. 

https://twitter.com/stephenfry/status/967000834805465089

I klippet berättar han att hans läkare upptäckte sjukdomen efter att ha sett att komikerns PSA-nivåer var höga. PSA-prov används för att bedöma risken för prostatacancer och höga nivåer kan tyda på att det finns en cancertumör i prostatan.

En magnetkameraundersökning visade att han hade prostatacancer.

– Cancer är ett ord som ringer i huvudet. 'Jag har cancer' upprepade jag för mig själv, herregud. Man ska inte få cancer, säger han i videon och berättar öppet om hur undersökningen gått till. 

Opererades i januari

Han erbjöds att få strålbehandling eller att få prostatan bortopererad – han valde den senare. 

Operationen gjordes första veckan i januari där den aggressiva cancern togs bort och Stephen Fry säger i videon att allt ”gick bra.”  Men exakt hur operationen gått vet han först när resultaten av en ny undersökning av PSA-nivåerna gjorts. 

– Men om någonting är kvar där prostatan tagits bort kan det ha spridit sig och jag behöver strålbehandling och hela skiten startar om. Men för stunden mår jag bra och är glad, säger han. 

Vädjar till fler att ha koll på prostatan

I slutet av filmklipper säger Stephen Fry att hans läkare tror att det tidiga ingreppet kan ha räddat komikerns liv och han uppmuntrar män som börjar komma upp i åldern att få sin prostata undersökt för att upptäcka eventuella förändringar tidigt. 

 

LÄS MER: Prostatacancer: 7 frågor och svar om PSA-testet

 

Prostatacancer

 

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. 10 440 män fick diagnosen 2015. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män – cirka hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 vid diagnos.

Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av körteln. 

Det finns inget samband mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer.

Den vanligaste orsaken till att en man i Sverige får diagnosen prostatacancer är inte symtom, utan utredning av förhöjda värden i blodet av PSA, prostataspecifikt antigen.

 

Källa: Cancerfonden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.