Suzanne Reuter, Robert Gustafsson, Susanne Thorson och Martin Eliasson i Oscarsteaterns "Kom i gen Charlie". Foto: Mats Bäcker
Suzanne Reuter, Robert Gustafsson, Susanne Thorson och Martin Eliasson i Oscarsteaterns "Kom i gen Charlie".  Foto: Mats Bäcker

"Kom igen, Charlie" roligare än politiken

Publicerad

En komedi om främlingsfientlighet - är det roligt? Jo, det blir det, med en bra text och en skicklig ensemble.

Och en Robert Gustafsson laddad med varm fysisk humor.

Charlie, som inte orkar med social samvaro, ska bo några dagar på ett nedgånget pensionat i södra USA. Så han låtsas vara från ett främmande land och inte förstå språket. Alla talar över hans huvud och lättar sitt hjärta för de vet att han ändå inte förstår.

Det tar bara någon dag så är Charlie medelpunkten och gemenskapen, att vara exotiskt "gulletroll", löser upp hans sociala fobier.

Men det finns ett hot, detta är sydstaterna, där lokala Ku klux klan med korkade enkelspåriga medlemmar vill döda utlänningar och alla andra "katoliker, lesbianer, vegetarianer".

Det låter inte som underhållning på glittrande Oscarsteatern och det börjar också lugnt och lågmält. Men det växer till komedi med svärta och värme och det mynnar ut i en actionfars med många skratt.


Det är enkel och tydlig regi av Peter Dalle och det är en stark ensemble. Charlie är för Robert Gustafsson en perfekt roll. Först får han bara reagera på allt runt omkring, sedan får han blomma ut i lektionerna, när "utländaren" ska härma ord och uttryck.

Jag var lite ängslig i början att det skulle bli stelbent tillrättalagd teater, som speglade det politiska läget, men pjäsen, som är från 80-talet, är betydligt roligare än dagens svenska politik.

Och ensemblens spel runt Gustafsson, framför allt Suzanne Reuter och Susanne Thorsson, njutbart. I rollen som Ellard, ansedd som lite efterbliven, gör Martin Eliasson en självlysande insats, där jag i hans tveksamma röst känner igen en av regissören Peter Dalles egna halvkorkade Lorry-figurer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag