Kollegerna efter gripandet: ”Det låter ju hemskt”

Han har stått på flera av Sveriges stora scener.
Här är hotellet där vittnet larmade polisen.
Foto: Google Maps
Skådespelaren är i 40-årsåldern.

Den svenska skådespelaren som gripits i USA har varit verksam på flera av de större scenerna i Sverige.

Kollegerna menar att det är fruktansvärda anklagelser, som de inte vill kommentera allt för mycket.

– Det låter ju hemskt, så mycket kan jag säga, säger en före detta kollega.

Den svenska skådespelaren som greps på ett hotellrum i USA, där han befann sig tillsammans med en flicka under 16 år, har varit verksam på flera av de stora scenerna i Sverige, och även setts i flera tv-serier.

Det var när en oroad medborgare ringde polisen och berättade att en ung flicka och en äldre man ”verkade vara intima” med varandra och att de bodde på ett hotell ihop som polisen ingrep, enligt dokument från den lokala amerikanska polisen. 

Kollegans reaktion: ”Låter ju hemskt”

Nu reagerar skådespelarens tidigare kolleger på anklagelserna. 

– Det känns lite olustigt att säga någonting om en sådan allvarlig fråga. Det låter naturligtvis inte bra men jag är verkligen ingen vän till honom på något sätt, vi har bara råkat vara med i samma grejer. Det låter ju hemskt, så mycket kan jag säga, säger en före detta kollega.

Skådespelaren ska ha träffat den minderåriga flickan på sociala medier och har under en tid hållit kontakten via Instagram, sms och Facetime-samtal. I förhör med amerikansk polis berättar mannen att han rest till Florida redan i mars för att träffa henne, den gången stannade han i två veckor. Sedan reste han tillbaka till USA i maj och säger att han har befunnit sig i landet sedan dess.

Visste ingenting 

Ytterligare en kollega till skådespelaren menar att han inte har hört något om att mannen ska ha haft en relation med en minderårig flicka, men är märkbart illa berörd av anklagelserna.

– Det var mer än jag visste om, usch. Nej jag inte inte hört någonting tyvärr, jag blir chockad. Usch, säger skådespelarkollegan.

På samma sätt är det flera som säger att de inte hört talas om det innan.

– Jag hade inte hör någonting om det här, det förvånar mig när du säger det. Det är naturligtvis väldigt olustigt, men om jag förstått det rätt så är det ju ingenting han förnekar så då finns det väl inte så mycket att prata om egentligen. Det var naturligtvis väldigt korkat gjort, säger en kollega och vill inte kommentera ytterligare.

En annan kollega som tidigare arbetat med skådespelaren berättar att han inte kunnat se några tendenser till det misstankarna beskriver.

– Det var en vanlig kille, en kollega, inget annat. Det skulle jag aldrig misstänka, det fanns inga som helst tendenser som jag har sett hos honom att han var intresserad av minderåriga flickor.

Skådespelaren är gripen i USA.

Planerad medverkan i föreställning

Skådespelaren var planerad att medverka i en föreställning vid en svensk teater i början av nästa år, där marknadsföringen riktats till ungdomar, skriver Aftonbladet. Föreställningens regissör säger att skådespelaren helt klart har en bärande roll och bekräftar att de nu får ”tänka om”.

– Han har helt klart en bärande roll, säger regissören och fortsätter:

– Men i sammanhanget så känner jag att jag skiter i vår produktion. Sådant får man bara lösa helt enkelt. Det man tänker på är ju vad det är som har hänt och hur mår den här flickan? Så går mina tankar just nu.

Den svenska skådespelaren är anklagad för flertalet brott, däribland grooming och sexuell kontakt med en person under 16 år. Borgen är satt till 190 000 dollar, som motsvarar strax under 1,8 miljoner kronor. På en av åtalspunkterna är den ännu ingen borgen satt, denna måste sättas för att han eventuellt ska kunna släppas mot borgen.

Mannen ska framträda i rättssal för att bli formellt anklagad den 15 augusti. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.