"Det här är fullkomligt vansinnigt", säger Martin Timell om anklagelserna. Foto: Mikael Sjöberg"Det här är fullkomligt vansinnigt", säger Martin Timell om anklagelserna. Foto: Mikael Sjöberg
"Det här är fullkomligt vansinnigt", säger Martin Timell om anklagelserna. Foto: Mikael Sjöberg
Lulu Carter har gått i terapi och där bearbetat tiden. Foto: Marie-Therese KarlbergLulu Carter har gått i terapi och där bearbetat tiden. Foto: Marie-Therese Karlberg
Lulu Carter har gått i terapi och där bearbetat tiden.  Foto: Marie-Therese Karlberg
Bosse Rappne vittnar om en arbetsplats med "sarkasm", "tråkiga skämt" och "mobbning". Foto: Tomas SödergrenBosse Rappne vittnar om en arbetsplats med "sarkasm", "tråkiga skämt" och "mobbning". Foto: Tomas Södergren
Bosse Rappne vittnar om en arbetsplats med "sarkasm", "tråkiga skämt" och "mobbning". Foto: Tomas Södergren
"Jag lyfte problemet för att jag vill få till en förändring", säger Björn Christiernsson, som nu medverkar i "Pluras paradis"."Jag lyfte problemet för att jag vill få till en förändring", säger Björn Christiernsson, som nu medverkar i "Pluras paradis".
"Jag lyfte problemet för att jag vill få till en förändring", säger Björn Christiernsson, som nu medverkar i "Pluras paradis".

Kollegerna går till angrepp mot Timell

Publicerad

Flera programledare vittnar om hur dåligt de mått under arbetet med "Äntligen hemma", och Lulu Carter har bearbetat tiden i terapi.

Nu riktas anklagelser mot Martin Timell och en producent, för TV4-programmets arbetsmiljö och den ständiga rädslan att bli av med jobbet.

– Det är inte en mänsklig rättighet att arbeta på TV4, säger Martin Timell.

Häromdagen riktade Björn Christiernsson stark kritik mot "Äntligen hemma".

Snickaren vittnade om en kultur med "management by fear" och kallade arbetsplatsen för "osund".

Efter att Christiernsson gått ut offentligt med kritiken, stöttades han av Lulu Carter.

Samtidigt riktas nu skarpa anklagelser mot TV4-programmets programledare Martin Timell och en producent.

 

LÄS MER: Martin Timell svarar på kritiken från Lulu Carter

"Det var obehagligt"

Lulu Carter och Bosse Rappne berättar om en ständigt överhängande rädsla för att bli av med jobbet.

– Vi visste allihop att i slutändan var det Martin som bestämde det mesta. Ut med den, in med den, bort med den. Det var obehagligt när någon plötsligt försvann, säger Lulu Carter.

Programmets trädgårdsmästare Bosse Rappne sa upp sig för två och ett halvt år sedan.

I dag arbetar han på "Äntligen hemma" igen, och hoppas nu få till en förändring.

– Det fungerade inte. Jag kan inte komma till jobbet och vara arg. Fel får man göra. Men man kan inte göra samma fel femtioelva gånger, säger han.

Bosse Rappne vittnar om en arbetsplats med "sarkasm", "tråkiga skämt" och "mobbning".

 

LÄS MER: Lulu Carter: "Jag har mardrömmar"

Rappne: "Man är nervös och orolig"

På frågan om skämten var rasistiska eller sexistiska blir svaret:

– Ja, det kan vara en blandning av det mesta. Så kan man uttrycka det. Det blir en ojämn maktbalans. Du kan ju inte försvara dig. Och du får inte gehör för det du säger. Man tar inte upp det och man pratar inte om det. Man är nervös och orolig inför vad som händer, säger han.

– Sexistiskt och rasistiskt, det kan jag skriva under på, säger Lulu Carter.

Bosse Rappne säger angående om han någon gång konfronterat Martin Timell med sina åsikter:

– Det har jag gjort. Oftast undviker man det och håller käften för att inte skapa dålig stämning. Men han säger inte så mycket. Man väntar på att det ska lägga sig. Och det gör det ju också, säger Bosse.

Timell: "Det är vansinnigt"

Martin Timell känner inte igen sig i kritiken. Han säger vidare att han aldrig konfronterats av Bosse.

– Det här är fullkomligt vansinnigt. Jag har ingenting med det här att göra. Det är TV4 som bestämmer allting. Jag bestämmer ingenting. Jag har aldrig någonsin lagt mig i valet av programledaren och har inte den makten, säger han och fortsätter.

– Det är ju ingen mänsklig rättighet att arbeta på TV4 eller att arbeta på "Äntligen hemma".

Lulu Carter har gått i terapi och där bearbetat tiden.

– Jag har gått i terapi i många år. Jag ska inte sticka under stol med att det lagts ned oerhört många timmar på att bearbeta den här "Äntligen hemma"-perioden, säger hon och fortsätter:

– Det vi gör nu skulle vi ha gjort när vi fortfarande var på arbetsplatsen. Bättre sent än aldrig står vi enade och vågar säga hur det egentligen var, tack vare Björn.

"Vill få till en förändring"

Björn Christiernsson vill nu gå vidare.

– Jag lyfte problemet för att jag vill få till en förändring. Det är målet. Det är en viktig fråga som får alldeles för lite utrymme på våra arbetsplatser. Nu vill jag gå vidare från det här.

Frida Olsson, exekutive producent, för programmet:

– Den dialogen som vi har med Meter (produktionsbolaget) nu tar vi direkt med dem. Det är ingenting som vi kan diskutera via medierna, så jag kan inte svara specifik vad som kommer att hända. Vi pratar och vi kommer att vidta åtgärder för att det så klart inte vara så här eller för alla andra som jobbar med våra program.

Expressen har sökt programmets producent och produktionsbolaget Meter Television.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag