Alexander Bard. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESAlexander Bard. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Alexander Bard.  Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Kristina "Keyyo" Petrushina. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESKristina "Keyyo" Petrushina. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Kristina "Keyyo" Petrushina.  Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Juryn i talang. Bianca Ingrosso, LaGaylia Frazier, Alexander Bard och Kristina Petrushina. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESJuryn i talang. Bianca Ingrosso, LaGaylia Frazier, Alexander Bard och Kristina Petrushina. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Juryn i talang. Bianca Ingrosso, LaGaylia Frazier, Alexander Bard och Kristina Petrushina. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Sprickan i "Talang" – efter Bards uttalande

Publicerad

Alexander Bards utspel kring Metoo-rörelsen har skapat en spricka inom "Talang"-juryn.

Programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina tar avstånd från Bards uttalanden, men Bard själv slår tillbaka mot den hårda kritiken.

– Det är ett hån mot mig att påstå att jag är sexistisk, säger han till Expressen.

Ett upprop som samlat över 10 000 underskrifter vill att TV4 sparkar Alexander Bard från juryn i underhållningsprogrammet "Talang".

Uppropet, som startats av Instagram-kontot "Tänkvärt", uppmanar nu TV4 att göra sig av med profilen, som sitter i juryn för "Talang".

 

LÄS MER: Parneviks stora ilska mot Alexander Bard 

 

På Tänkvärts konto på Instagram beskrivs Alexander Bard som en rasist och sexist, något han själv menar är bisarra anklagelser.

– Många saker jag säger är skämt. Men har människor inte humor är det klart att de gärna vill missförstå, fast det är uppenbart att jag skämtar. Det är allvarligt att göra om ett skämt och påstå att det är allvar, säger Alexander Bard till Expressen.

– Jag ansvarar för vad jag säger, men jag ansvarar inte för att andra människor sliter loss mina citat, placerar i annat sammanhang och med ren illvilja påstår att jag säger någonting jag inte gör. 

Sprickan i "Talang"-juryn

Kristina "Keyyo" Petrushina gör sitt andra år som programledare tillsammans med Pär Lernström.

Hon menar att hon inte står bakom Alexander Bards åsikter.

– Han är ju en människa med åsikter, precis som du och jag. Även om jag absolut inte står bakom det han har sagt har han rätt att uttrycka vad han vill. Sedan är vi kolleger och man har ju kolleger man inte alltid håller med.

Men enligt "Keyyo" är stödet från TV4 bra.

– Vi får själva välja hur vi vill förhålla oss till det. De har varit jätteöppna med att vi får säga vad vi vill och tycker, säger "Keyyo".

 

LÄS MER: Bard petas –  efter kritiken 

 

Alexander Bard menar att han inte alls är rasist och sexist.

– De som kallar mig sexist och rasist har inte alls brytt sig om att sätta sig in i vad jag säger. Jag menar att raser inte existerar, jag ser sju miljarder människor på den här planeten. Jag ser ingen ras, det finns inte. Det är ett vansinnigt dumt hittepå och ju förr vi kommer förbi det desto bättre är det. Det finns ingen större antirasist är jag.

– Jag är omgiven av starka, underbara feminina kvinnor. Jag har haft flickvän i 20 år, jag har kvinnor omkring mig hela dagarna. Massor av tjejer i teamet, jag är  mentor åt flera unga tjejer i dag. Det är ett hån mot mig att påstå att jag är sexistisk, säger Alexander Bard.

Jurykollegan Bianca Ingrosso säger att hon har för dålig koll för att uttala sig.

– Vad andra står för och tycker och tänker kan jag inte göra någonting åt. Jag vet var jag själv står och vad jag tycker. Det är det jag lägger fokus på.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag