Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kloss tunna kropp upprör - skandalsmal

Kontroversiella Karlie. Lindex nya modell Karlie Kloss har länge skapat debatt genom att hålla en mycket smal figur. Lindex är nöjda med värvningen men reklamforskaren Nina Åkestam förklarar att överdrivet smala modeller kan ge negativa konsekvenser. Foto: Lindex
Vogues hemsida med skandalbilden. Se bilderna här.
Deras figur upprör
Har en midja på 60 centimeter
Polska Martyna Budna har ett midjemått om 60 centimeter och mäter 180 centimeter över jorden. Brittiska The Independent har påpekat att hon är alldeles för smal för catwalken.
Foto: Edward Le Poulin
Hon blev bannlyst
Bilder på brittiska Amanda Hendrick i bikini bannlystes hos ett klädföretag online. Hon ansågs vara alldeles för smal, medan modellagenturen hävdade att hon hade storlek 38 på bilderna.
Foto: Wattie Cheung
Svenska modellen
Svenska Chloe Memisevic har fått mycket medial uppmärksamhet på grund av sin smala kropp. Enligt rykten sägs hennes BMI vara under 15. (Normalt BMI är 18,5-25).
Foto: Alpha Press
Modellerna som dog unga
När 21-åriga brasilianskan Ana Carolina Reston fördes till sjukhus på grund av njurproblem vägde hon bara 40 kilo. Hon dog 2006 på grund av andningsproblem och en infektion i blodet.
Eliana Ramos, en ung extremt smal modell från Uruguay, dog mellan klädbyten under modeveckan i Montevideo 2006.
Foto: Ricardi Figueredo
1 / 7

I höst är hon Lindex nya modell.

Kontroversiella Karlie Kloss har länge skapat debatt för sin trådsmala kropp och fått italienska Vogue att dra tillbaka en bild.

Men Lindex tillbakavisar kritiken.

- Hon ser sund ut och har en sund livsstil, säger marknadschef Glenda Marevind.

Är Karlie Kloss osunt smal?

Ett snabbt sätt att se undervikt

BMI räknas ut genom att multiplicera sin längd i meter med samma summa och därefter dividera sin vikt i kilo med det talet.

Inom begreppet BMI talar man ofta om fyra olika grupper som anger vilken viktklass man hamnar i. Dessa grupper är:

Undervikt

BMI under 18,5.

Normalvikt

BMI 18,5-24,9.

Övervikt

BMI 25-29,9.

Fetma

BMI 30,0 och uppåt.

Om några veckor lanseras Lindex nya kollektion skapad av den brittiska designern Matthew Williamson. Det är supermodellen Karlie Kloss, 21, från USA som är ansiktet utåt för kollektionen.

Enligt modellagenturen IMG Models mäter Karlie Kloss 180 centimeter och har ett midjemått på 60 centimeter. Vad hon väger vill agenturen inte uppge men bilder på Karlie Kloss från italienska Vogue har tidigare skapat stor medial uppmärksamhet världen över. Bland annat skrev amerikanska Huffington Post och New York Magazine kritiskt om den trådsmala modellen.

Lindex: "Hon är ett bra val"

Bilderna snappades upp på bloggar och sajter som förespråkar självsvält och italienska Vogue tog bort en av dem från sin hemsida.

Lindex marknadschef Glenda Marevind vill inte kommentera Karlie Kloss vikt men säger att företaget har gjort ett utmärkt val av modell.

- Hon är lång och smal och mitt intryck är att hon är ett bra val för kampanjen. Vi väljer alltid modeller som ser sunda ut.

"Inte med i matchen"

Reklamforskaren Nina Åkestam skrev i våras en debattartikel om att det krävs en speciell modellagstiftning mot modevärldens ideal. Hon spår att Lindex tar stora affärsmässiga risker genom att välja Karlie Kloss som modell.

- Det finns väldigt mycket forskning som visar att användandet av överdrivet smala modeller får negativa konsekvenser för de kvinnor som ser bilderna. Att Lindex är omedvetna om den här problematiken tyder på att de inte riktigt är med i matchen, att de inte blickar framåt, säger Nina Åkestam.

På Karlie Kloss modellagentur IMG Models vill chefsassistenten Crystal Burey inte kommentera kritiken.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!