Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klipper om program efter hårda kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I det senaste avsnittet, som lades upp på SVT Play under tisdagen, besöker Bathina en familj som har receptet till chokladbollar, men med ordet som börjar på "n" uppskrivet på väggen.
Foto: SVT Play.
Scenen har fått hård kritik i sociala medier.
Foto: SVT Play.
Foto: SVT Play.

Ett avsnitt av "Bathinas skilda världar" på SVT har mötts av starka reaktioner i sociala medier. 

Detta då programledaren Bathina Philipsson skrattar åt att en familj har receptet till "n-bollar" uppskrivet på väggen. 

Nu låter SVT meddela att man klipper om programmet och det är borttaget från SVT Play. 

I programserien "Bathinas skilda världar" reser överklasskvinnan Bathina Philipsson runt till familjer som befinner sig i olika skikt av samhället. Batina som är gift med miljonären och kungavännen Aje Philipsson kom till Sverige som flykting från Palestina tillsammans med sin familj när hon var liten och är uppvuxen med åtta syskon i en lägenhet i Uppsala. Idén bakom programmet är att hon ska belysa fördomar som finns om de olika samhällsklasserna. 


LÄS MER: "Jag har nog alltid haft fötterna i skilda världar".


I det senaste avsnittet, som lades upp på SVT Play under tisdagen, besöker Bathina en familj som har receptet till chokladbollar, men med ordet som börjar på "n" uppskrivet på väggen. Detta får programledaren att skratta och säga "Det är många som inte gillar det ordet" för att stunden senare fråga mamman i familjen om de ska "baka n-bollar".

Scenen har fått många att reagera i sociala medier. 

"Så otroligt kränkande. Bathina skämtar och frågar "har ni N-bollar hemma eller". Det är inte okej.", skriver en användare på Twitter och får medhåll från flera andra. 

"Sjukt rasistiskt", säger en annan. 

Nu meddelar SVT att de klipper om programmet efter kritiken. På SVT Play finns inte längre det aktuella programmet. I stället möts man av en ruta med texten: "Pga att avsnitt 5 måste klippas om är det just nu inte tillgängligt. Vi beklagar och arbetar för en snar lösning". 

På Twitter svarar SVT också på kritiken. 

"Bathina reagerar liksom du på väggmålningen och efter det får vi lära känna familjen närmare. Naturligtvis hade en kunnat önska att Bathina hade markerat hårdare, men det kan vara svårt att finna sig i stunden", skriver de på sitt Twitterkonto.


LÄS MER: Nu ska kungens bästa vän gifta sig.


Expressen har sökt Eva Beckman, kulturchef och ansvarig utgivare, för en kommentar. 

Till Aftonbladet säger hon: 

– Det blev för otydligt vad programmet var ute efter, så därför kommer det att klippas om. Jag har ingen lust att bidra till något som kan såra. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.