Klimpens ilska mot censuren av "Bert"

Foto: Foto privat

SVT har valt att censurera den klassiska 90-talsserien "Bert" på grund av rasistiska uttryck och nedsättande ord om homosexuella.

Framför allt är det repliker från karaktären Klimpen som SVT har problem med – något som gör skådespelaren Martin Iliou irriterad.

– Det är ju löjligt, säger han.

"Bert" hade premiär 1994 och är en av Sveriges mest klassiska tv-serier för ungdomar. Nyligen gjorde SVT den kultförklarade serien tillgänglig på tjänsten Öppet arkiv – dock i censurerad form. På grund av rasistiska uttryck och nedsättande ord om homosexuella saknas flera avsnitt av "Bert".

Martin Iliou (tidigare Lindqvist, reds anm.), som spelade Klimpen, är kritisk till tilltaget. I "Bert" är det Klimpen som fäller flera av de kommentarer och skämt som SVT valt att censurera.


LÄS MER: SVT stoppar den svenska kultserien 


I avsnitt tre, som tagits bort av SVT, skämtar Klimpen bland annat om Adolf Hitler, homosexuella och om prostitution.

– Jag var mer förbannad i går. Jag förstår att det väcker anstöt men samtidigt kan jag tycka att efter 25 år... det är ju censur på något sätt. Jag har både färgade och homosexuella kompisar och de tycker att det är ganska löjligt, säger Martin Iliou och fortsätter:

– Samtidigt tror jag inte att det är så många barn som tittar på Bert i dag, jag tror att det snarare är folk i vår ålder, säger Martin Iliou.

"Jag är otroligt stolt över Bert"

Tidigare har bland andra författaren Sören Olsson kritiserat SVT:s beslut.

– Sören och Anders (Jacobsson, reds anm.) tycker också att det är löjligt. Jag gjorde en tv-intervju för några år sedan och då var det en tjej som sa att de här sakerna aldrig skulle ha gått igenom i dag eftersom vi blivit mer politiskt korrekta. Och så är det ju, säger han och fortsätter:

– Samtidigt var det här en annan tid, men det är en del av vårt kulturarv. Jag är otroligt stolt över "Bert".


LÄS MER: Bert-författarens ilska mot SVT 


Martin Iliou tillägger:

– Samtidigt kan jag förstå att n-ordet och b-ordet väcker anstöt. Jag vill ju absolut inte såra någon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.