Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kleerup: "Skillnad på sorg och på ångest"

Andreas Kleerup berättar nu om sitt nya album, det första sedan solodebuten 2008. Foto: All Over Press
Me and My Army: Joel Igor Hammad Magnusson, Niels Nankler, Andreas Kleerup, Patrik Herrström, Helena Arlock, John Rönneklev. Foto: EMI

Andreas Kleerups andra album skulle kommit förra året, men så blev det aldrig.

I somras gick flera av hans nära vänner bort alldeles för unga.

Men nu är Kleerup tillbaka med sitt första solosläpp sedan deuten 2008. Han planerar ett projekt med Darin och Olle Ljungström och befinner sig dessutom privat på en bättre plats än han varit i hela sitt vuxna liv.

- Det är skillnad på sorg och på ångest. Sorg har en orsak och en process, det är en tröst, säger han.

ANDREAS KLEERUP

Ålder: 35 år.
Familj: Sonen Vincent, 4 år.
Bor: Göteborg, Stockholm, Los Angeles och Gotland.
Bakgrund: 2008 kom debuten Kleerup, med gästsångerskor som Titiyo, Robyn, Neneh Cherry och Marit Bergman. Singeln "With Every Heartbeat" hamnade etta på Englandslistan. 2011 släppte han ett album med göteborgsbaserade bandet Me and My Army. Han gjorde musiken till stadsteaterns uppsättning av Harry Martinssons "Aniara".
Aktuell: Singeln "Let me in" featuring Susanne Sundför släpps i dag (5 september). Minialbumet "What if we never won" kommer 13 oktober. I vinter turnerar Kleerup som trummis i bandet Easy October.

Kleerup om...

... att inte längre göra musik varje vaken timme

"Jag simmar, spelar schack och kollar mailen. Jag har börjat lära mig persiska, det är ett vackert språk. Jag undviker att göra musik faktiskt."

... hösten

"Jag ska släppa EP:n "As if we never won" och se Mötley Crües sista turné. Det får bli i USA på något litet ställe så jag kan hänga med Tommy, vi känner varandra."

... om fem år

"Är jag på samma ställe som i dag. Med större lägenheter."

... sina influenser

"70- och 80-talsmusik. Jag tror det kommer från att jag inte lyssnar på popmusik, utan mycket klassiskt, på slagverk, Frank Zappa. Man hör nog också min hårdrocksbakgrund."

Andreas Kleerup är en av få svenska musiker som lever upp till epitetet rockstjärna. Hans liv är noga dokumenterat i pressen: Den svåra ADHD-diagnosen, drogerna, självmordsförsöket innan hans son föddes, relationerna med innerstadskända kvinnor, uppbrotten. Och vid sidan om det stökiga privatlivet har hans hitsäkra elektroniska musik lyckats nå såväl kommersiell succé som konstnärlig status.

Albumet släpptes aldrig

Men när Andreas Kleerup skulle ge ut sitt andra album i eget namn, det första sedan debuten 2008, gjorde de stora omorganisationerna i skivbolagsbranschen att hans album aldrig kom ut. Kleerup gjorde intervjuer inför släppet av skivan som skulle hetat "Of Heart". Men allt som kom var Loreen-samarbetet "Requiem Solution".

- Om ett album ges ut i fel tid, utan tillräcklig fokus, så kan det vara över på en vecka. Jag ville mycket hellre att det skulle dröja än att det blev så och jag gick hem och blev deprimerad. Det ligger mycket tid, arbete och pengar bakom, säger Andreas Kleerup.

"Låtarna är mindre privata"

Nu är albumet uppdelat på tre. I oktober kommer första delen, ett minialbum med gästsångerskor som Maja Ivarsson, Jenny Wilson, Susanne Sundför och Nikki & the Dove. Nästa år kommer ytterligare ett minialbum och en fullängdare. På dem medverkar bland andra Veronica Maggio, Faye och Bill Kaulitz från Tokio Hotel. Redan i dag släpps 80-talsstänkaren "Let me in".

- De här låtarna är mindre privata än det jag skrivit tidigare. Men de handlar om man och kvinna och hur det kan gå, byggt på mina egna och på vokalisternas erfarenheter. Soundmässigt är det som en blandning av mitt band Me and My Army och min första skiva, säger Andreas Kleerup bakom sina solglasögon.

Bakom dem kan han vara Kleerup. Men utan dem sig själv, Andreas. Och han har just varit på Gotland för att spela schack, lösa sudoku och för att simma. Medan han tidigare, nästan tvångsmässigt, jobbade alla dygnets vakna timmar med att producera musik kan Andreas nu njuta av att lämna den lite i fred.

Hittades mördad

Det är nyttigt för det har varit en svår sommar på det personliga planet. I slutet av juni hittades hans vän, filmproducenten Mille Ballai, misstänkt mördad i Brasilien. Andreas hade huvudrollen i Ballais film "Spindelgången" och spelade på hennes begravning. Bara några veckor senare gick hans nära vän Christian Falk bort i cancer.

- Utan Chrillan ingen Kleerup. Jag hade aldrig gjort min skiva på det sätt jag gjorde den utan "Quel Bordel". Jag hängde jättemycket i Chrillans studio. Vi pratade två veckor innan han gick bort, vi garvade. Nu tänker jag på honom varje dag. Varje timme faktiskt .

Under de senaste åren flätades deras liv in i varandra ännu mer, då Christian Falks yngsta dotter är barn till Kleerups ex-fru.

"Gonzalez möter Kleerup"

Trots de svåra omständigheterna mår Andreas Kleerup bra i dag. Han skiljer på sorg och på ångest. Just nu delar han sin tid mellan sin fyraårige son i Göteborg, lägenheten i Stockholm och Los Angeles. I USA har han träffat Darin och har nu planer på att göra ett projekt tillsammans med honom och Olle Ljungström.

Medan vi sippar på hotellets egengjorda bubbelvatten berättar han att nästa jobb i kön är att göra en akustisk skiva.

- José Gonzalez möter Kleerup. Lågmält, med gitarr. Det är så jag vill uppträda live. Jag får mycket mer ut av det än att posa bakom en synt.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!