Klart i natt: GW:s polis blir Hollywood-stjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

I natt blev det klart – Evert Bäckström blir stjärna i Hollywood.

Efter två och ett halvt års förhandlingar gör tv-bolaget Fox 13 avsnitt med Leif GW Perssons polis, enligt Deadline.com.

– Det låter väldigt trevligt. Jag är glad som en speleman, säger Leif GW Persson.

De litterära agenturerna Salomonsson Agency och RWSG presenterade projektet sommaren 2011 och Fox köpte rättigheterna redan då. Sedan dess har det varit oklart huruvida serien kommer bli av.

Nu blir den verklighet med Rainn Wilson från "The Office" i huvudrollen som den självdestruktive polisen Everett Backstrom, verksam i Portland i USA.

Bra val av skådespelare, enligt Bäckströms skapare Leif GW Persson.

– Ja, det tycker jag. Han lever upp till Claes Malmbergs tolkning av den här vidrige personen. Ingen av dem är väl sådana privat, men de kan leva upp till det på film, säger Leif GW Persson.

"Största respekt"

Manuset ska Hart Hanson skriva.

– Honom har jag den största respekt för, säger Leif GW Persson.

Han är "glad som en speleman" över att projektet nu blir verklighet. "Nu kan jag säga upp mig som krönikör i Expressen", skämtar han. För det handlar om stora summor när boken har köpts över till Hollywood.

– Jag har sålt tv-serier i Sverige också. Men beloppen är helt andra här.

Hur mycket får du?

– Det får jag inte säga. Det är jättehemligt. Men det är större summor, det är helt klart, säger Leif GW Persson.

Men hans fans kan vara lugna. Trots superaffären kommer han att fortsätta debattera och programleda i Sverige, som tidigare.

– Jag kommer att fortsätta som vanligt, säger Leif GW Persson.

Hart Hanson är glad att projektet nu är i hamn.

– Självklart tycker alla vi som jobbat med Backström att det är en alltför lovande serie för att inte bli verklighet, säger han till Deadline.com.

Bakom serien "Bones"

Hart Hanson har tidigare gjort succé med serien "Bones" för Fox. Han kommer också att fungera som exekutiv producent för den nya serien, tillsammans med Leif GW Persson och Perssons agent Niclas Salomonsson.

Evert Bäckström är inte den enda skandinaven som är Hollywoodaktuell. Norske Jo Nesbø, som sålt 20 miljoner ex på 48 olika språk, har fem böcker som är filmaktuella i USA och i november köpte tv-bolaget ABC rättigheterna till Liza Marklunds karaktär Annika Bengtzon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.