Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Eurovision 2023 hålls i Liverpool

Liverpool blir värdstad efter Ukrainas seger i Eurovison maj.
Kalush orchestra och bidraget ”Stefania” vann Eurovision song contest i våras.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Under fredagskvällen stod det klart att Liverpool blir värdstad för nästa års Eurovision song contest.

”Världens pophuvudstad”, skriver EBU i ett pressmeddelande.

”Liverpool är den ideala platsen för den 67:e Eurovision song contest”, säger EBU:s Eurovisionchef Martin Österdahl i pressmeddelandet.

Ukraina, och rapgruppen Kalush orchestra med bidraget ”Stefania”, vann övertygande när Eurovision 2022 avgjordes i Turin i maj.

Men Eurovision 2023 kommer inte att hållas i Ukraina.

Det krigsdrabbade landet som ånyo invaderades av Ryssland i slutet av februari, fick i juni beskedet att man inte skulle kunna arrangera tävlingen nästa vår på grund av kriget.

Storbritannien, som slutade på andra plats bakom Ukraina i Turin, anmälde snart sitt intresse för att arrangera tävlingen i Ukrainas ställe. European Brodcasting Union, EBU, startade då dialoger med BBC, om att tv-kanalen ska få sända och arrangera tävlingen.

Svensken Martin Österdahl, EBU:s chef för Eurovison, uttalade sig i juli att man kommit överens om att tävlingen nästa år arrangeras i Storbritannien.

– Vi är så tacksamma för att BBC har accepterat erbjudandet om att arrangera Eurovision Song Contest i Storbritannien 2023, sa han i ett pressmeddelande.

”Staden är synonym med musik”

Han fortsatte:

– BBC har gjort det här för andra länder fyra gånger tidigare. I och med att vi fortsätter med den traditionen i solidaritet, så vet vi att nästa års tävling kommer att arrangeras av ett av Europas mest erfarna länder när det kommer till såna här evenemang. De kommer se till att årets vinnare, Ukraina, firas och representeras på rätt sätt.

Till sist stod det mellan Glasgow i Skottland och Liverpool i England, och på fredagskvällen stod det klart att Liverpool blir värdstad för Eurovision 2023.

Tävlingen drar i gång 9 maj och finalen går av stapeln 13 maj i Liverpool arena.

”Liverpool är den ideala platsen för den 67:e Eurovision song contest å Ukrainas vägnar. Staden är synonym med musik”, säger Martin Österdahl i ett pressmeddelande.

https://twitter.com/Eurovision/status/1578450051478814739
Idol-deltagarens tuffa tid: ”Bryta ihop”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.