Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klädjätten backar – kan byta ut modell

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Backar. H&M öppnar nu för att använda andra modeller för sin plus size-kollektion och vd Karl-Johan Persson beklagar om någon tagit illa vid sig.
Foto: Christian Örnberg

Kritiken mot H&M:s "plus size"-kampanj har varit massiv.

Nu backar den svenska klädjätten och öppnar för andra fotomodeller i fortsättningen.

- Det är jättetråkigt om vi har upprört någon med de här bilderna och valet av modell, säger vd Karl-Johan Persson.

Reaktionerna i samband med lanseringen av H&M:s nya katalog har varit starka. Kritiken har främst gällt att modellen Robyn Lawley presenterats som en plus size-modell.

Programledaren Suzanne Sjögren var en av de kvinnor som reagerade på bilderna.

- I mina ögon ser hon ut som en 40:a. Någon 44:a och 46:a, det är hon absolut inte, sa Sjögren.

Inte heller någon av de kvinnor som intervjuades i Expressens enkät i gårdagens tidning tyckte att Robyn Lawley representerade plus size.

Tar åt sig av kritiken

I går var Expressen i kontakt med H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Han säger att företaget tagit åt sig av kritiken.

- Självklart är det så att vi lyssnar på den här kritiken och tar till oss den feedbacken och diskuterar hur vi kan göra med vår marknadsföring framåt, säger han.

Karl-Johan Persson beklagar om någon tagit illa vid sig av bilderna.

- Vi är överlag nöjda med den nya katalogen, som visar ett brett urval av säsongens mode. Det är jättetråkigt om vi har upprört någon med de här bilderna och valet av modell, vilket inte alls var vår avsikt, säger han.

Under söndagen ändrades uppgifterna om H&M-modellen Sabrina Karlssons storlek på modellagenturen Mikas hemsida. Där stod det tidigare att hon bar storlek 42, vilket sedan ändrades till 42-44.

Det har H&M inte haft någonting med att göra, säger Håcan Andersson som är presskontakt på H&M.

- Vi har inte varit i kontakt med Mikas för att be dem ändra något på sin hemsida, säger han.

- Modellen har varit hos oss för klädprovning, och hon passade i en storlek 44, något hon också har på de bilder där vi använt henne.

Aktuellt med andra modeller

Men nu kan det bli aktuellt att använda andra modeller när plus size-kollektioner visas.

- Modellvalet till våra olika kampanjer och de kollektioner vi visar är en avvägning vi gör inför varje kampanj. Till den här kampanjen valde vi denna modell som visar plagg i storlek 44-46 Men det är så klart så att vi får titta framåt om det är så att vi också ska använda oss av andra modeller än de vi har i den aktuella katalogen, säger Håcan Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.