Carina Berg, 31 och Carolina Gynning, 30 har så här höga klackar. Foto: Tv4 Andreas Lundberg/Tv4
Carina Berg, 31 och Carolina Gynning, 30 har så här höga klackar.  Foto: Tv4 Andreas Lundberg/Tv4

Klacken avslöjar din ålder

Publicerad
Uppdaterad
Kvinnor, era högklackade skor avslöjar er ålder. Ny forskning visar att klackhöjden på damskor förändras med åldern. Och när kvinnor fyllt 65 år, då får klackarna gå i pension.
En ny brittiska undersökning har tittat närmare på kvinnors kärleksaffär med höga klackar. Forskningen visar att höjden på klackar varierar mycket under livet. Den genomsnittliga kvinnan går i höga klackar under 51 år av sitt liv. Redan så tidigt som vid tolv års ålder är den genomsnittliga klackhöjden 2,5 centimeter. Sedan skjuter det på höjden.
De högsta klackarna har 23-åringar, enligt undersökningen beställd av butikskedjan Debenhams.

Avtar efter 45

Efter att kvinnor fyllt 45 år så sjunker sedan den genomsnittliga höjden på klackar och kvinnor väljer mer praktiska skor. När kvinnor fyllt 60 år så väljer man samma klackhöjder som under barndomen.
Men beslutet att lägga undan sina högklackade skor för gott kan ha samma psykologiska effekt på kvinnor som pensionering.
- Det är en alldeles för offentlig medgivelse om att de blir äldre så naturligtvis vill många skjuta upp den hemska dagen så länge som möjligt, säger Debenhams talesman Ed Watson.
- Det är ett steg ned som kan orsaka mycket hjärtesorg.
Han påminner dock om att det finns kvinnor som vägrar låta deras höga klackar gå i pension.

Superhöga klackar

- Forskningen till trots, det finns äldre kvinnor som insisterar på att gå ut i superhöga klackar trots att åldern kan lägga krokben för dem, säger Watson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag