Kjerstin Dellerts begravning kommer att ske 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABKjerstin Dellerts begravning kommer att ske 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Kjerstin Dellerts begravning kommer att ske 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Nils-Åke Häggbom & Kjerstin Dellert. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESNils-Åke Häggbom & Kjerstin Dellert. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Nils-Åke Häggbom & Kjerstin Dellert. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Kjerstin Dellerts sista önskan – till maken

Publicerad

Kjerstin Dellerts begravning sker den 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm. 

Det blir prästen Caroline Krook, tidigare biskop av Stockholm, som förrättar ceremonin.

– Jag vet att Kjerstin inte vill ha en massa dumt prat, därför är Caroline Krook jättebra. Det ska vara en respekt inför döden och det kommer hon att få, säger maken Nils-Åke Häggbom.

Operasångerskan Kjerstin Dellert somnade in i hemmet i närvaro av sin man, Nils-Åke Häggbom, den 5 mars. Hon blev 92 år gammal.

Begravningen kommer att ske onsdagen den 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm. Att den äger rum där faller sig naturligt.

– Kyrkan ligger precis vid Operan. Det var en kyrka som Kjerstin ofta gick in i och satt och mediterade i när hon skulle in och göra en roll på Operan, säger Nils-Åke Häggbom.

Kjerstin Dellert beskrivs av sin make som en "bestämd dam" som visste hur hon ville ha det. Hennes egen begravning är inget undantag.

Det blir prästen Caroline Krook, tidigare biskop av Stockholm, som förrättar begravningsceremonin.

– Det var ett önskemål från Kjerstin att hon skulle göra det. Sen är det artister som sjunger och en kantor som ska spela psalmer. En begravning är en procedur som är ganska fyrkantig. Jag vet att Kjerstin inte vill ha en massa dumt prat, därför är Caroline Krook jättebra. Det ska vara en respekt inför döden och det kommer hon att få, säger maken.

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts plan för sin egen död 

 

Den legendariska operasångerskan var en omtyckt person och många människor vill säga adjö.

– Kjerstin var en officiell person så hon tycker nog om den uppmärksamheten också, fast hon inte är med längre själv.

Kjerstin Dellert ska, enligt sin egen vilja, kremeras. Askan kommer därefter att strös på en privat plats.

Ett stilla insomnande

Nils-Åke Häggbom fanns vid sin hustrus sida när hon tog sitt sista andetag. Han beskriver stunden som lugn och fridfull.

– Det var ett stilla insomnande efter en mycket lång tid av aktivitet. Vi har haft en väldigt stor hjälp av både ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och hemtjänsten i Solna och Sundbyberg. Även Danderyds sjukhus. All vård runtomkring har varit väldigt fin, de har gjort absolut allt de har kunnat!

Kjerstin Dellert och Nils-Åke Häggbom var gifta i femtio år. Den nyblivna änklingen upplever ett stort stöd från omgivningen.

– Det ringer och plingar hela tiden. Jag har fått mycket blommor och uppbackning. Jag får så mycket hjälp jag kan. 

Kjerstin Dellerts livsverk var Ulriksdals slottsteater, Confidencen, som hon var chef över. Nu ska en minnesfond upprättas, vilken kommer att tillfalla Confidencen.

– All information kommer att vara med i dödsannonsen som kommer i tidningarna på fredag, säger Nils-Åke Häggbom.

 

LÄS MER: Makens kärleksgest – Kjerstin Dellert fick somna in hemma 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag