Gammal goding. Eva Rydberg, Björn Kjellman, Marianne Mörck och Birgitta Ryderg. Foto: Christer Wahlgren
Gammal goding. Eva Rydberg, Björn Kjellman, Marianne Mörck och Birgitta Ryderg.  Foto: Christer Wahlgren

Kjellman ansluter till "giftiga gänger"

Publicerad

HELSINGBORG. Vilken samling! Två hysteriskt älskvärda fastrar som av ren godhet bjuder gamla herrar på giftiga drinkar.

Och brorsonen Mortimer Brewster, i Björn Kjellmans skepnad, får inte en lugn stund i sommar.

- Jag har haft ögonen på Björn länge. Nu har jag honom, säger Fredriksdalsdrottningen Eva Rydberg frankt och lyckligt.

"Arsenik och gamla spetsar" behöver kanske ingen närmare presentation. Pjäsen som hade världspremiär på Broadway 1941 blev en succé direkt och en hel värld har skrattat inte minst åt filmversionen några år senare med Cary Grant i en av huvudrollerna.

Nu är det Björn Kjellman som ska bära den rollen. Något han ser fram emot sedan länge.

- Det måste vara två år sedan Eva ringde och frågade om jag ville vara med. Klart jag ville, det var inget att fundera över bara, säger han.

Ursprungsdialekten

Björn Kjellman är född i Trelleborg och gick scenskolan i Malmö, men det har inte blivit mycket spelande därefter i den här delen av landet.

- Himla roligt att vara tillbaka i Skåne och i den här ensemblen, konstaterar han på sin ursprungsdialekt.

Att spela på Fredriksdals teater i Helsingborg är lockande i skådespelarsvängen, med allt vad det innebär av Poppe-arv och komik i kubik - och nu också av Rydberg-tradition.

- Ja jösses, det blir 19:e sommaren i år, säger Eva Rydberg och spanar ut över "sin" utomhussalong.

Tanken på att sätta upp "Arsenik och gamla spetsar" har hon hyst länge. Nu är tiden mogen.

- Jag var för ung tidigare, säger hon och rättar till den grå kalufsen.

Eva Rydberg tillsammans med Marianne Mörck gör de två damerna som bjuder gamla farbröder på insomnande dryck för att rädda dem från ålderdomens ensamhet.

Regissören är lugnet själv

Det syns att de två primadonnorna gillar samarbetet. Idel glada miner och underfundiga kommentarer redan innan repetitionerna har börjat.

- Vi har jobbat ihop förr och Marianne har spelat med här ett par gånger förut. Vi vet var vi har varandra, lovar Eva med en blinkning.

Regissören Ronny Danielsson ser ut som lugnet personifierat trots att det här är hans debut på Fredriksdalsscenen. I den digra samlingen av aktörer känner han sig hemma.

- Jag har jobbat med både Eva och Marianne flera gånger och Björn hade jag som elev på scenskolan. Det här ska bli riktigt roligt, jag gillar att göra komedi, försäkrar han.

"Snärt i dialogen"

Det manus Ronny Danielsson utgår från är en något komprimerad version av Arsenik och gamla Spetsar. Calle Norlén står för det.

- Det är sig ganska likt, men med lite mer snärt i dialogen, inga långa haranger och med en musikalisk inramning som ett kitt, säger han.

Eva Rydberg bjuder frenetiskt på den giftgröna röran.

- Det är inte farligt, bara gott, lovar hon förföriskt.

Publiken får snart se. Premiären är den 15 juni.

Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag