Kjell Bergqvists sorg – vännen Sven Wollter dog efter inspelningen

Kjell Bergqvist är tillbaka med ”Mäklarna”. William Spetz är en av de nya skådespelarna och Cecilia Frode återvänder också.
Foto: DISCOVERY+ / LINUS HALLSENIUS, DISCOVERY+
Sven Wollter gick bort i sviterna av covid-19. ”Vi var jättegoda vänner”, säger Kjell Bergqvist.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Firar femtio år som skådespelare.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES
Kjell Bergqvist, frun Karin och sonen Leo.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL
Kjell Bergqvist har varit ihop med sin fru Karin i 17 år.
Foto: OLLE SPORRONG

Kjell Bergqvist, 68, firar femtio år som skådespelare, och har svårt att förstå hur allt kunnat svischa i väg så. 

Tiden gör saker med oss, och efter ett blankt nej för för femton år, så blev det nu en andra säsong av ”Mäklarna”.

Men den efterlängtade återföreningen fick ett sorgligt avslut i och med Sven Wollters bortgång.

– Det kändes onödigt och tragiskt att det skulle bli på det här sättet, säger Kjell och berättar om den egna rädslan efteråt.

Det går inte att titta på ”Mäklarna” utan att bli kissnödig. Kjell Bergqvists rollfigur Kaj Modin har en prostata som sett bättre dagar, och nu springer mäklaren runt och skvätter lite varstans: I gränder eller på kyrkogården. Känslan av förgängelse kryper in på hjärtat. Inte bara för att vi här även hittar Sven Wollter i hans allra sista roll, utan för att åldrandet är så påtagligt: Kaj Modin är som marinerad i kroppslighet – i harklingar, hostningar och en tilltagande lomhördhet. Saker som har varit roligt att få gestalta, men som Kjell Bergqvist även kan känna igen sig i.

– Hörapparaterna finns här hemma också, men de står mest kvar på nattduksbordet. Man glömmer bort dem, och när man vaknar känner man inte att man är 68 år. Jag har läsglasögon, och kissandet är det ju också.

Hur länge har du haft hörapparat?

– Två år kanske. Min fru hade väl sagt i fem år att jag borde gå och kolla öronen eftersom jag sa ”va va” hela tiden. Tv:n kan man ju höja ljudet på, men i samtal med folk märkte jag det själv till slut. Så för min egen och omgivningens skull skaffade jag mig ett par hörapparater. Nu funkar det bra för det mesta ändå. Men om det är för stojigt runtomkring eller om folk pratar tyst, så kan det vara bra.

Du opererade ryggen för några år sen, men drabbades av svåra smärtor även efteråt. Hur är det i dag?

– Det hade hunnit gå så pass långt, och jag hade fem jävligt jobbiga år med värk. Bara jag la ett lakan på tårna, fick jag så ont att jag var tvungen att sova med fötterna utanför sängen. Jag provade allt, och la ner väldigt mycket tid och pengar på olika naprapater, kiropraktorer och kinesiska teer. 

Du blev rentav masserad med ett levande marsvin?

– Det var under ”Kjelles smakresa”, då vi filmade hos en schaman – en riktig medicinman med ringar i öron och näsa, rökelser och doftljus, döskallar på väggarna. Man fick ju mycket goda råd under den här tiden av välvilliga människor, så jag brukade säga att jag faktiskt har provat allt – jag har varit i Peru och blivit masserad av en schaman med ett levande marsvin.

– Sen hittade jag hjälpen runt hörnet på vårdcentralen. Då hade jag testa olika värkmediciner i fem år och bara fått biverkningar. Jag mådde skit hela tiden.

Vad gjorde tricket?

– Det är en medicin mot epilepsi, och en mot depression, där de visat sig att biverkningarna är smärtlindrande. Nu har jag käkat dem i fem, sex år och har blivit av med 75 procent av smärtan, fortsätter Kjell och tillägger att han under den värsta tiden även hade stor nytta av KBT.

En värkande kropp mår bra av värme också. Hur har det känts att inte vara i huset i Thailand i år?

– Det är klart att det har varit tråkigt. Men de flesta har ju värre bekymmer än så.

Hur har du påverkats av pandemin i övrigt?

– Livet har blivit tråkigare. Man saknar det sociala umgänget. Men jag har kunnat jobba, visserligen i andra former. Och jag har några kronor på banken sen tidigare.

Sven Wollter gick bort i höstas. Var det strax efter er inspelning av ”Mäklarna”?

– Jag skulle ha gjort två komediserier i somras, och båda blev inställda eller uppskjutna. Sen började allt lugna ned sig. Då bestämde vi för att köra. Sen började det öka igen. Det var ganska tufft på det sättet. Vi hade tre coronasjuka skådisar som inte blev allvarligt sjuka, förutom Sven. 

Vad tänker du kring Sven?

– Det var hemskt sorgligt. Han blev absolut inte smittad under vår inspelning. Det vet vi för att dagen efter, då Sven åkt i väg, och vi fick veta om det här, så testades alla i produktionen. Ingen var dålig.

– Men vi var jättegoda vänner. Han bodde uppe i Luleå, så det var inte så att vi gick på krogen tillsammans. Men vi satt i min husbil på inspelningen och käkade lunch och snackade gamla minnen från Stadsteatern. Han var jätteglad, mådde bra, och tyckte att det var skitkul att få jobba lite med en rolig roll. 

– Sen tog han en taxi till flygplatsen. Fem, sex dagar senare läste vi om det i tidningen. Herrejävlar, tänkte jag. Jag blev nervös själv. För vi hade stått ett helt filmteam i ett trångt kök en hel dag, och låg i samma säng och snackade. 

– Det är klart att det kändes jävligt onödigt att han skulle gå bort av den här orsaken. Han var ju fortfarande en pigg och arbetssugen man. Klok och redig i skallen, och satte varenda replik.

Nu gör du ”Bäckström”. Har det känts obehagligt att filma igen efter detta?

– Så var det ju. När det där hände med Sven, så såg jag till att filmbolaget anställde en sjuksköterska som testade alla varje morgon. Och honom har jag tagit med mig till inspelningen av ”Bäckström”.

– Sen hade vi ganska många möten med produktionsledningen, och sjuksköterskan, där vi gick igenom allt, och där jag kunde ställa krav på hur det skulle se ut – annars flyttar vi på det här.

Du har en yngre fru, och en son på 13 år. Då gäller det att hänga i. Det låter som att du har varit orolig för corona?

– Ja, och det är därför vi har varit så försiktiga. Jag är ju på gränsen till riskgrupp. 

– Men nu har jag fått första sprutan. Mentalt är det lite ljus i tunneln.

Du är känd för ditt samhällsengagemang – driver en stiftelse och tar ställning politiskt. Åtminstone det senare har lett till hat…

– Ja, det kan kännas obehagligt. Nu har jag pausat Facebook nästan helt, men jag ska ta tag i det där igen. Det är ju val nästa år.

– Sen måste man ställa saker i relation. Många kvinnor och tjejer har ju ett helvete på nätet, som Linnea Claeson och Alexandra Pascalidou. För kvinnor är det ju också mycket plumpare, med ord jag inte vill ta i min mun. För mig är det mer ”skjut den jäveln”.

Vågar du ta tag i det igen? Under förra valet fick du byta flygplats efter hot, och ha livvaktsskydd på SVT. Vad säger familjen? Blir de inte oroliga?

– Inte jätteoroliga. Men vi har naturligtvis pratat om det.

– Men jag kan inte bara sitta på terassen i Thailand och dricka öl, utan måste göra en insats och stå upp för mina åsikter.

Du och din fru Karin har varit gifta i 17 år. Det måste vara den längsta relation du haft?

– Med råge! Vi har levt ihop i 21. Naturligtvis är man inte nyförälskade längre men det är ett förhållande med respekt och jämlikhet. Vi har delade meningar ibland, och diskuterar. Men vi har inte en enda gång bråkat om någon småsak. 

Ni verkar även få ihop livet som bonusfamilj?

– Det finns väl inga bra skilsmässor, utan barnen hamnar alltid i kläm. Men Yvonne (Ryding, exfrun) och Karin har varit fantastiska kompisar från början. Yvonne har inte sagt ett ont ord om Karin eller något om att hon bara var 28 år (18 år yngre än Kjell), utan vi har firat födelsedagar och skolavslutningar ihop, och Yvonne har kommit till Thailand för att bo hos oss.

För många är du den sympatiske Kjell Bergqvist. Men det har funnits tider då du varit mer av en bråkmakare i offentligheten. För femton år sen blev det rabalder när du sa till Carolina Gynning att hon hade ”schyssta lökar” i tv. Vad hände?

– Det där med Gynning känns väl egentligen löjligt att ta upp igen, säger Bergqvist och menar att det var sagt i en kontext och att han trodde att det var ”där ribban låg”.

– Hon och jag har garvat åt det sen dess.

– Sen efter Metoo kanske man har lärt sig att man inte ska uttrycka sig så om kvinnor helt enkelt, även om det inte var illa ment. 

– Men det är klart att man har hjälpt till med att skapa en bild av Bergqvist som bångstyrig.

– Man är uppväxt med att vara slängd i käften. Men jag försöker jobba varje dag på att vara en bättre medmänniska och man lär sig varje dag trots att man närmar sig 70.

Åren har gjort dig visare?

– Så är det ju. Och Karin. Vi träffades något år efter skilsmässan. Jag var stressad och mådde dåligt. Men ofta om jag började slå i dörrar eller skrika med ungarna, så sa hon ”släpp det Kjelle, om två minuter är det glömt”.

– Så med lite goda råd på vägen av en klok fru och några år till på nacken, så har man väl filat till kanterna. 

Det här är Kjell Bergqvist

Ålder: 68 år.

Bor: Stockholm, i en lägenhet i Hammarby Sjöstad. Tillbringar vintrarna i huset i Thailand.

Familj: Hustrun Karin, 49, med vilken har sonen Leo, 13. Har sen tidigare dottern Johanna, 47, från en tidig relation, samt döttrarna Sandra, 31, och Nathalie, 26, från äktenskapet med Yvonne Ryding.

Bakgrund: Uppvuxen i en arbetarfamilj i Högdalen. Kom in på Scenskolan som tonåring och gjorde sin första tv-serie ”Familjen Ekbladh” redan under studieåren 1971. Firar i år 50 år som skådespelare, och har under karriären gjort roller i bland annat ”Beck” och en mängd  Ulf Malmros-filmer. Har vunnit Guldbaggar för ”Den bästa sommaren” (2000) och ”Bröllopsfotografen” (2010). Nominerades även för ”Leva livet” och ”Monica Z”. Har på senare år hyllats för sina insatser i ”Springfloden” och  ”Bäckström”.

Aktuell: Med en andra säsong av ”Mäklarna”, succéserien från 2006, som nu fått en uppföljare på Discovery Plus, där vi återser Cecilia Frode och Lotta Tejle, men även möter nytillskott som William Spetz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.