Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kjell Bergqvists angrepp på SD – så svarar partiet

Kjell Bergqvist är klar i sin sak: "Jag har bestämt hur jag ska rösta men jag har ju framför allt bestämt vad jag inte ska rösta på."Foto: /IBL / /IBL
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kjell Bergqvist skrev nyligen ut på sin Facebook att han är socialdemokrat och fick ta emot både hejarop och skällsord.

Sedan dess har han startat en Facebook-grupp som går under namnet ”Vad som helst men aldrig SD” – och riktar hård kritik mot Sverigedemokraterna: 

– Det är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. De för en ganska usel politik, säger han.

Nu svarar SD på skådespelarens ord.  

När riksdagsvalet närmar sig använder skådespelaren Kjell Bergqvist, 65, sin Facebook till att sprida sitt politiska budskap. 

Skådespelaren har nu startat en Facebook-grupp som går under namnet "Vad som helst men aldrig SD".

– På två dygn har det blivit över 5000 medlemmar och ganska många från branschen, filmarbetare, skådisar och artister som ställer upp bakom det, säger Bergqvist.

Han fortsätter:

– Jag vet att inte alla som röstar på SD är rasister men det är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. De för en ganska usel politik.

Kjell Bergqvist ställer sig starkt kritisk till flera punkter i Sverigedemokraternas politik.

– De vill inskränka på aborträtten, de vill införa sambeskattning vilket skulle göra att färre kvinnor kommer ut i arbetslivet. De för en usel finanspolitik vad gäller skatterna. De vill sänka skatterna för de som har mest pengar, alltså ta från de fattiga och ge till de rika, säger han och fortsätter:

– Och för oss här i dag så för de framför allt en usel kulturpolitik. Där de vill dra in på anslagen och vill i slutändan tysta och styra kultur och Media. Det är hemska vindar som blåser här i dag. 

 

Bergqvist: "Just sprätt kändes lite tufft"

Kjell Bergqvist berättar att han möttes av flera grova glåpord när han la upp sitt första politiska inlägg på Facebook. Han kallades för flera grova skällsord, men han säger att det var först när han kallades "sprätt" som han tog åt sig. 

– Där tog jag åt mig lite grann. Just sprätt kändes lite tufft tycker jag, skämtar Bergqvist.

Men skådespelaren menar att han inte tar åt sig av de hårda orden. 

– Det är ju roligare att få beröm. Men jag kan säga att på första inlägget var det 24 000 som gillade och kanske tio, tjugo "SD-troll" som kallade mig för alla tillmälen. Så jag kan säga att det känns ganska lugnt på det sättet.

Kjell Bergqvist är klar i sin politiska åsikt och vet hur han ska rösta i årets riksdagsval.

– Jag har bestämt hur jag ska rösta men jag har ju framför allt bestämt vad jag inte ska rösta på. 

"En gammal lögn"

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge svarar på Kjell Bergqvists kritik i ett mejl:

"Kul att Kjell Bergqvist är intresserad av politik. Tyvärr verkar han ha gjort ett nybörjarmisstag och gått på Socialdemokraternas lögner om oss. Om han är beredd att utmana sina fördomar kan jag tänka mig att bjuda Kjell på en lunch och berätta för honom vad vi egentligen tycker. Jag tror att vi skulle komma bra överens och att han skulle hålla med oss om en hel del saker.”

Han fortsätter svara i mejlet: 

”Då skulle jag kunna berätta för honom att rasistanklagelsen är en gammal lögn, vi har mängder av företrädare med olika bakgrund. Vår ekonomiska politik skulle framför allt gynna de som har det sämst ställt. Jag skulle också kunna berätta att vi vill ha samma regler för abort som våra nordiska grannländer och att sambeskattning ska vara frivillig och kommer att underlätta för de familjer som vill ha den.”

Vinge svarar också på kritiken om kulturpolitiken:

”Vår kulturpolitik är riksdagens mest ambitiösa och syftar bland annat till att lyfta fram vårt kulturarv för att stärka sammanhållningen i vårt samhälle som tyvärr håller på att dras isär.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.