Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kjell Bergqvist vägrar Dramaten – efter avslutade vänskapen

Kjell Bergqvist vägrar arbeta på Dramaten. Foto: TV4
I ”Malou efter tio” berättar Kjell Bergqvist om beslutet att inte arbeta på Dramaten. Foto: TV4
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kjell Bergqvist sätter inte sin fot på Dramaten.

I ”Malou efter tio” berättar skådespelaren om ultimatumet han ställer på producenterna.

– Jag kände så här att jag inte vill leva mitt liv i det här huset. Sedan dess har jag inte varit inne där varken bakom eller framför, säger Kjell Bergqvist i programmet.

Det har stormat en hel del kring Dramaten efter SVT:s dokumentär om sångerskan Josefin Nilsson. När skådespelaren Kjell Bergqvist gästade TV4:s morgonprogram ”Malou efter tio” med Malou von Sivers, berättade han om sin tid på teatern.

Kjell Bergqvist berättar att han och mannen i fråga umgicks i mitten av sjuttiotalet men att han efter ett tag valde att bryta kontakten.

– Någon gång runt 80 så började snacket gå och det gjorde att jag slutade umgås med honom. Jag kunde inte gå ut och dricka öl med en kompis som jag anade att han skulle gå hem och slå sin sambo, säger Kjell Bergqvist i programmet.

Kjell Bergqvist: ”Inte varit inne där”

Det var även under tidigt åttiotal som skådespelaren tog beslutet att avsluta sitt arbete på Dramaten. Kjell Bergqvist förklarar i programmet att han tyckte att det var ett hus som genomsyrades av bitterhet och maktfullkomlighet. Den känslan gjorde att han tackade nej när han blev erbjuden en fast anställning. 

– Jag kände så här att jag inte vill leva mitt liv i det här huset. Sedan dess har jag inte varit inne där varken bakom eller framför, säger han i programmet.

I dag är han mycket noga med vilka han samarbetar med. Han menar att det finns en del andra skådespelare som snacket har gått om under åren. Inför varje projekt vill han försäkra sig om att det är människor han vill arbeta med.

”Jag kan inte sitta med en sådan människa” 

För Kjell Bergqvist innebär det att han läser igenom manuset. Ser han en roll som kan tänkas passa någon han inte vill samarbeta med så ställer han helt enkelt frågan.

– Så frågar jag; ”vad har ni för planer? Vilka tänker ni sätta i de här rollerna?” Och dyker det upp någon då säger jag att då får ni välja, antingen jag eller den personen för jag kan inte sitta med en sådan människa vid fikabordet på dagarna, säger Kjell Bergqvist i programmet och fortsätter:

– Det handlar inte bara om män som misshandlar sina kvinnor. Det handlar ju också om makt på ett annat sätt, folk som gillar att mobba folk och skriker och gapar.

Expressen har sökt Dramaten.