Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kjell Bergqvist om
nya livet: Härligt

Barnen lär sig simma på Kjell Bergqvists simskola. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

HUAY YANG. Varje dag drunknar sju barn i Thailand.

Det vill skådespelaren Kjell Bergqvist, 63, ändra på.

Därför har han öppnat en gratis simskola för thailändska barn.

– Det känns så gudomligt härligt att få hjälpa till, säger han.

De senaste 30 åren har skådespelaren Kjell Bergqvist regelbundet rest till Thailand. Sedan åtta år har han och hans fru Karin Bergqvist, 45, också ett hus i den lilla fiskebyn Huay Yang. Och för två år sedan öppnade paret en gratis simskola för traktens barn i sin pool.

Kjell Bergqvist med sin fru Karin Bergqvist och deras son. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

– I Thailand är det pooler överallt, men det slog mig att jag aldrig har sett en thailändare i någon av poolerna, säger Kjell Bergqvist och fortsätter:

– De thailändska barnen får stå på andra sidan staketet och titta på när vi västerlänningar äter glass och plaskar runt. Så därför har vi nu byggt en swimmingpool och öppnat simskola. Det känns så gudomligt härligt att få hjälpa till.

Sju barn drunknar – varje dag

Bristande simkunnighet är ett problem som får dödliga följder i Thailand. Varje dag drunknar sju barn i landet, enligt organisationen Swimsafe. Det kan jämföras med Sverige, där 13 barn drunknade under hela 2015.

Och havet är inte den största faran, säger Kjell Bergqvist.

– Havet vet de att det är farligt. De drunknar i floder, dammar och kärr. Det är småbarn som ska leka som trillar i, och så är de försvunna.

”Havet vet de att det är farligt. De drunknar i floder, dammar och kärr.” Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Turnerande simskola

Paret Bergqvist har anställt en kvinna i byn på heltid som sköter verksamheten när de är i Sverige.

– Sen har vi en fyra, fem killar och tjejer som är simlärare, säger Kjell Bergqvist.

Samtidigt har Kjell och Karin Bergqvist köpt en flyttbar swimmingpool som turnerar runt i Thailand med en simlärare.

– Han ställer upp poolen på en skola i ett par veckor och kör stenhårt. Sen packar han ihop grejerna och åker med poolen till en annan skola, säger Kjell Bergqvist.

Förrutom poolen i byn har Kjell och Karin Bergqvist köpt en flyttbar pool som turnerar runt i landet. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Skänkte vinsten

Förra året utgavs Kjell Bergqvists självbiografi "Kjelle Berka från Högdalen". Hela vinsten från bokförsäljningen går till simskolan, berättade han för Expressen. Även bekanta i Sverige är med och skänker pengar.

– Alla jag misstänker har lite pengar på banken är jag på med att bidra, det vill säga, alla mina polare hemifrån, säger Kjell Bergqvist.

Kjell Bergqvist är även sponsor av barnhemmet Muang Mai. Tillsammans med konstnären Emil Grönholm driver han projektet "Kjelles tavelresa", som går ut på att Emil Grönholm målar porträtt på kända svenskar, varpå tavlorna auktioneras ut. Pengarna går till barnhemmet och till simskolan.

Familjen Bergqvist på stranden. Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Räddade pojke ur vattnet

Kjell berättar också om ett tillbud som kunde ha blivit allvarligare om det inträffat någon annanstans än på hans simskola.

Det var när tjugo barn från en liten fattig burmesisk by fick komma till simskolan. En swimmingpool hade barnen aldrig sett.

”Efteråt var han en av dom som badade mest den dagen.” Foto: Thomas Engström / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

En kille, berättar Kjell, var så glad att han sprang direkt från bilen till poolen och hoppade i med kläderna på. Vad han dock inte hade tänk på är att man måste kunna simma om man inte bottnar.

Utan att tänka hoppade Kjell efter med kläderna på och med telefonen i bakfickan.

– Han hann inte fundera på vad som kunde ha hänt om vi vuxna inte funnits till hand, säger Kjell Bergqvist och berättar:

– Efteråt var han en av dom som badade mest den dagen.

Foto: Colurbox
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!