Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kjell Bergqvist hjälper ukrainska flyktingar – bussar från Polen till Sverige

Kjell Bergqvist är med och finansierar två av bussresorna som går från Stockholm till Warsawa.
Foto: Instagram / Instagram
Det är via ”Familjen Bergqvist Insamlingsstiftelse” som skådespelaren är med och sponsrar hjälpinsatsen ekonomiskt. Han är också med och ser till att människorna som hämtas med bussarna har någonstans att ta vägen när de anländer till Sverige.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Ett ryskt bombplan släppte sin dödliga last över Markhalivka i Ukraina. Bomben träffade en av villorna i området som pulvriserades sönder och samman. Sex personer från samma familj dog.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Världen står just nu inför den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. 

Många vill hjälpa och flera svenska kändisar har nu tagit initiativ till insamlingar och hjälpinsatser den senaste veckan.

En av dessa är festfixaren Johan Petré som ordnat med åtta bussar som går med full last från Stockholm till Warsawa i veckan. 

Sedan Ryssland invaderade Ukraina för 12 dagar sedan har drygt 1,5 miljoner människor flytt över den ukrainska gränsen till närliggande grannländer. 

Under den senaste veckan har medmänniskor runtom i världen gjort vad de kan för att hjälpa Ukrainare på flykt. 

En av de som i helgen uppmärksammat en insamling av förnödenheter till Ukrainska flyktingar är ”Nyhetsmorgon”-programledaren Steffo Törnquist. 

I ett inlägg på Instagram berättar programledaren att hans kompanjon samlat ihop en hästvagn med förnödenheter som sedan körts från Knistad till Stockholm och sedan lastats vidare i en buss.

Den satte kurs mot Warsawa i Polen under måndagsförmiddagen. 

”Kanske underlättar det livet en smula för människorna som lyckats fly kriget i Ukraina.” skriver Steffo Törquist i inlägget. 

Initiativet till hjälpinsatsen med bussen kommer från festfixaren Johan Petré ihop med Ekman Buss. Nu är Petré på plats i Warsawa där han samordnar en stor insats för att hjälpa människor med boende, mat, förnödenheter och även transport till Sverige. 

– I måndags kunde jag inte sova och ringde till bussbolaget och sa att vi måste fixa en buss, berättar han. 

Johan Petré med Lill-Lindfors. Profilen är en av Sveriges främsta event- och festfixare.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL
https://www.instagram.com/p/CazJbt8tDKd/?utm_medium=copy_link

Kjell Bergquist hjälper till 

Även Skådespelaren Kjell Bergqvist är engagerad och finansierar flera av bussarna som körs från Stockholm. 

– Huvudmålet är att hämta människor, sen har vi samlat in mängder med förnödenheter, smärtstillande, mediciner, tandborstar och mycket mer som vi tar med ner till Polen, berättar skådespelaren för Expressen.

Det är via ”Familjen Bergqvist Insamlingsstiftelse” som skådespelaren är med och sponsrar hjälpinsatsen ekonomiskt. Men Bergqvist berättar att han även är med och hjälper till med logistik och att se till att människorna som hämtas med bussarna har någonstans att ta vägen när de anländer till Sverige.  

– Det är en sak att ta hit folk, man måste ju också ta hand om folk när de kommer hit. Man kan inte bara lämna dem på kajen när man kommer fram, säger han. 

Medan Expressen pratar med Kjell Bergqvist får han ett sms från vänner i Vadstena som meddelar att de har 100 sovplatser att erbjuda flyktingar. Skådespelaren berättar att han även ordnar med boenden genom vänner i Stockholm. 

– Vi ser till att alla blir omhändertagna, man tar ju på sig ett ansvar när man gör sånt här, förklarar Kjell Bergqvist. 

”Behöver göra mer”

I skrivande stund är ytterligare åtta bussar på väg för att lämna förnödenheter i Warsawa och hämta upp ukrainare i Polen.

Allt är möjligt tack vare de donationer som kommer in, menar Johan Petré. Men på plats är hjälpen långt ifrån tillräcklig.

– Jag har precis bokat upp ett till hostel i två dagar för 45 personer. Men vi behöver göra mer, och det är nu. Vi behöver ukrainska tolkar hit och vi behöver hjälp från Sverige med att anstå arbetet, säger han.

SVT ändrade i melodifestivalen för att kunna stödja Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.