Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kitok ställer in turné efter panikångesten

Måndagens spelning i Borås blir den sista på ett tag. Magnus "Kitok" Ekelund, artisten bakom låten "Paradise Jokkmokk", känner att han inte klarar av mer efter en längre tid med psykisk ohälsa.Foto: Stina Vikström
"Jag ser mig själv som en krigare, i alla avseenden, och jag gillar inte att vika mig. Men jag måste ta det här först nu, jag måste ta kontroll över mitt liv." Foto: Petter Löfstedt

Det blir tyst från artisten Kitok ett tag framöver.

Efter en lång period präglad av tvångssyndrom och panikångest ställer han nu in sin turné.

– Jag målar upp mardrömscenarier i mitt huvud, som jag sedan ofrivilligt torterar mig själv med, säger han.

Måndagens spelning i Borås blir den sista på ett tag. Magnus "Kitok" Ekelund, artisten bakom låten "Paradise Jokkmokk", känner att han inte klarar av mer efter en längre tid med psykisk ohälsa.

På sin officiella Facebooksida meddelade han i går att han tvingas ställa in sin kommande Norrbottensturné.

– Jag ser mig själv som en krigare, i alla avseenden, och jag gillar inte att vika mig. Men jag måste ta det här först nu, jag måste ta kontroll över mitt liv. Det är tråkigt, men för mig finns det inget alternativ nu, säger han.

En förlamande sjukdom

Det var för två månader sedan som det bröt ut ordentligt. Efter en lång turné med lite sömn, mycket press och alkohol föll livet samman.

– Jag målar upp mardrömscenarier i mitt huvud, som jag sedan ofrivilligt torterar mig själv med. OCD, tvångssyndrom, är en jävligt förlamande sjukdom som leder till panikångestattacker. Det äter upp hela tillvaron, säger Magnus Ekelund.

Kitoks har tidigare aldrig pratat öppet om sin psykiska sjukdom, men i går bröt han tystanden - i hopp om att kunna hjälpa andra.

 

LÄS MER: Sigge Eklund: "Oansvarigt att inte prata om psykisk ohälsa"

 

– Jag kände bara att nu har jag en chans att berätta någonting som kanske spelar roll för andra. Då vill jag göra det. Jag är ganska transparent som människa och artist. I början var det enormt jobbigt för mig, men jag har tur som har bra folk runtomkring mig som stöttar, men jag inser att alla inte har det, alla har inte de här verktygen.

"Tabut måste få ett slut"

Inlägget togs bra emot av hans följare, de flesta stöttade hans beslut om en paus och flera öppnade upp om egna problem.

– Tabut måste få ett slut, psykiskt sjuka, speciellt folk med tvångssyndrom, är en tyst patientgrupp och psykvården är under all kritik. Det är svårt att komma in i systemet. Det naturliga när man mår dåligt är att dra sig tillbaka. När man söker professionell hjälp måste man i princip ställa sig upp och skrika efter den, säger han.

 

LÄS MER: Lista: Stjärnorna med psykisk ohälsa

 

Han hoppas komma tillbaka till musiken med full kraft, men nu ligger fokus på återhämtning.

– Jag måste lägga allt åt sidan, flytta pressen från mina axlar - det enda jag vill är att göra musik. Just i dag är en bra dag, jag känner verkligen att jag kommer att bli frisk, andra dagar tror jag inte det - då är jag helt säker på att jag aldrig kommer kunna göra något igen.

 

 

Tack för igår, Borås. Tänk att ni kom och såg oss på en jävla måndag. Det känns särskilt kul att det gick att genomföra...

Posted by Kitok on Tuesday, October 13, 2015

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.