Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kiss-stjärnans önskan till Abba-Benny

Gene Simmons.
Foto: TOM DONOGHUE / POLARIS POLARIS IMAGES
Gene Simmons spelade i Sverige i lördags
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: /IBL / /IBL
Foto: HERB DEHLER / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Gene Simmons var på Sverigebesök, och gjorde succé på Gröna Lund.

Samtidigt avslöjar han sin önskan att skriva låtar med en Abba-legendar.

– Svenskar är fantastiska på att skapa musik och de svenska fansen är bäst i världen. Jag vill skriva låtar ihop med Benny Andersson, säger han exklusivt för Expressen. 

Gene Simmons är i Sverige för att personligen dela ut sin superbox med 11 skivor och 150 låtar förpackade i ett kassavalv under namnet The Vault. Ett personligt möte med den 68-årige Kiss-legendaren ingår till en kostnad på 16 000 kronor.

– Fansen har mer pengar i dag och då kan jag erbjuda mer till dem. När jag växte upp kändes det omöjligt att träffa exempelvis kända artister och band som The Beatles. Idag har du möjlighet till det. Vi erbjuder våra fans egentligen allt. Kiss har över 3000 licenserade produkter och vi erbjuder även bland annat Kiss Kruise, gitarrer, personligamöten och jag erbjuder även hembesök genom The Vault, det är nästan bara fantasin som sätter begränsningarna. 

Gene Simmons är god för närmare 2 miljarder kronor och hans årslånga turné att dela ut The Vault inbringar runt 40 miljoner kronor varav drygt en miljon kronor bara under en enda dag i Stockholm. En hyfsad årslön för att packa ihop gamla outgivna låtar och demos till de mest hängivna fansen. 

– Om jag är rik? Jag är väldigt rik. Skivindustrin är död sedan många år men jag och KISS hittar alltid nya vägar att ta oss fram. Hårt arbete lönar sig alltid. 

Gene Simmons har precis varit i Chicago och Las Vegas på sin årslånga turné att möta sina köpstarkaste fans. Idag fredag är det Stockholms tur, på söndag Oslo och sedan väntar bland annat Tokyo och Sydney. Drygt 80 personer kommer träffa rockikonen i Stockholm.

 – Jag trivs alltid i Sverige som är ett fantastiskt land som jag besökt massor av gånger. Bra mat, fin natur och vackra kvinnor där Sverige precis som i USA är ett fritt land där du kan bli vad du vill om du är beredd att arbeta hårt. Dessutom är de svenska fansen bland de mest dedikerade i hela världen.  Jag vill påstå att de är bäst i världen. Vart jag än spelar i världen känns det som alltid någon svensk är på plats. Visste du att Kiss har spelat på sju olika ställen i Stockholm? (Gröna Lund, Eriksdalshallen, Hovet, Globen, Stadion, Friends Arena och Tele2 Arena, Expressen anmärkning) Det är extra kul att ta mitt soloband till Gröna Lund 42 år efter första besöket där. Jag är lite förbryllad varför det heter Friends Arena eftersom det är ett stadium, ett fotbollstadium borde naturligtvis heta Friends Stadium. 


LÄS MER: Så har Kiss lyckats överleva alla strider


Stjärnan berättar även om sin beundran för svensk musik. 

– Det finns massor av dedikerade svenska musiker i generationer. Roxette och ABBA är två namn som jag direkt tänker på. ABBA är fenomenalt bra, det tyckte jag direkt. Deras musik är den viktigaste musik som skapats från Sverige. Alla i hela världen gillar ABBA, ja även Ozzy Osborne. 

I den nya superboxen kallad The Vault har Gene Simmons skrivit låtar tillsammans med medlemmar från Van Halen och Aerosmith men även Bob Dylan.

– Jag gjorde den första demon för Van Halen på 70-talet. Bob Dylan var med på min bucket list. Jag ringde honom helt enkelt och några dagar senare satt vi tillsammans och gjorde låtar ihop. Han var fantastiskt, redan efter en liten stund tillsammans kändes det som om vi varit vänner i 20 år. 

Gene Simmons öppnar även upp dörren för att göra ett svenskt samarbete.

– Jag vill skriva låtar ihop med Benny Andersson i Abba. Jag är säker på att vi på några timmar på ett hotell i Stockholm hinner börja forma något. En timma behöver du för att hitta en känsla för en låt till att börja med. Jag sitter med en gitarr och Benny vid ett piano.

2018 är ett mellanår för Kiss med enbart fem konserter i Spanien och Portugal inplanerade i sommar. Sedan väntar en trolig avskedsturné under 2019.

– Det blir en tre år lång turné som startar i januari 2019. Det kommer bli vår mest spektakulära turné någonsin. Vi åker till alla kontinenter, exakt vart kan jag inte berätta nu. Sverige finns absolut med i tankarna. Vi har haft våra bästa turnéer här de senaste tio åren. Spelningen på Friends Arena 2013 var fantastisk liksom förra året på Tele2 Arena. Vi fick tillfället att hälsa på delar av den svenska kungafamiljen precis innan konserten. Victoria var charmig liksom hennes dotter i Kiss-smink. 


Därför spelar Gene Simmons inte med Kiss-medlemmarna


Däremot blir det ingen turné ihop med originalmedlemmarna Peter Criss eller Ace Frehley?

– Nej, det går inte att arbeta ihop med personer med drogproblem. Peter och Ace var med och startade något unikt men de får inte vara med på 2010-talet i KISS. Du kan inte få hur många chanser som helst. Däremot när jag åker till Australien i augusti kommer Ace Frehley vara förband under min soloturné, det tycker jag ska bli kul. Vi är trots allt en familj men bara för att du är en familj kan du inte jobba ihop.    


LÄS MER: Så bra var Kiss konsert - låt för låt


Många upplever en ny Gene Simmons de senaste åren, är det sant att du är lyckligare än någonsin?

– Absolut, varje dag vaknar jag upp och känner mig lycklig över att jag lever och att jag får leva exakt det liv jag vill göra. Många gamla vänner lever inte längre men det gör jag och jag mår förbaskat bra. Det är fantastiskt att åka runt om i världen och träffa de som är mina bossar. Fansen är de som har gett mig detta liv och jag älskar det. Det är fansen som bestämmer om jag får fortsätta med det här. Min fru Shannon säger varje dag att hon är stolt över mig och det är väl ett bra tecken på lycka?

Vad kan publiken förvänta sig på Gröna Lund på lördag?

– Ett proffsigt band bakom mig där jag lovar att spela I Love it loud, Shout it out loud och Deuce men även spela låtar vi aldrig spelar med KISS som ”She's so European”, ”Charisma” och ”Fit's like a Glove”.


MAGNUS FREDRIKSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.